Cel mai recent raport privitor la piata de retail din Europa, European Retail Marketbeat,  emis de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield, evidentiaza ca Romania a depasit 1 milion de metri patrati de centre comerciale.

De la 41 mp la mia de locutori la inceputului anului, Romania a ajuns acum la 53 mp la mia de locuitori, inca mult sub media europeana care a crescut si ea usor, de la 195 mp la mia de locuitori la  201 mp/1000 locuitori, valoare inregistrata la data de 1 iulie 2008.

Studiul arata ca preturile pentru proprietatile de retail din multe piete ar putea suporta corecturi in continuare in 2009, chiar in conditiile in care investitorii mentin cererea pentru spatii de calitate stradale, pentru centre comerciale si parcuri de retail de cea mai buna calitate.

Increderea consumatorilor ramane slaba in Europa, ritmul de crestere in vanzarile de retail inregistrand o scadere in cele mai multe piete, dar in Europa Centrala si de Est trendul ramane pozitiv. Cifrele privitoare la cresterea anuala pentru intreaga Europa au fost negative, vanzarile din luna iulie fiind in scadere cu 2,8%, in conditiile unei previziuni de scadere cu 2,1%.

In ciuda acestei incetiniri globale in vanzari, activitatea de inchirieri a ramas relativ puternica pe continent, desi retailerii sunt tot mai selectivi cu privire la locatie. Dintre pietele din vestul Europei, Austria si Olanda au inregistrat  cresteri insemnate pentru chiriile de pe “high street” din locatii cheie in marile orase, cresteri de 35%, respectiv 20%.

0-21534-capital001.jpgDe asemenea Romania a inregistrat in ultimul an o crestere de 25% pana la 40% pentru chiriile corespunzatoare unor locatii cheie de pe marile bulevarde bucurestene, precum si din orase ca Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi si Cluj Napoca. Pe segmentul de centre comerciale, chiriile se mentin la acelasi nivel, in conditiile in care sectorul este foarte dinamic, competitia este in crestere, iar dezvoltatorii incearca sa atraga cel mai bun mix de chiriasi.

Pentru 2009 in Romania avem deja 22 centre comerciale si extensii in constructie, insumand un numar de peste 712 325 mp. In continuare ne mentinem pe locul al patrulea in Europa , dupa numarul de proiecte pentru care procedurile de constructie deja au demarat. Primele 3 locuri sunt ocupate in ordine de Turcia, Ucraina si Polonia.

Anul acesta s-au inaugurat 15 centre comerciale sau extensii de centre comerciale pana in prezent si asteptam inca 9 pana la sfarsitul anului in orase precum Buzau, Oradea, Suceava, Sibiu, Piatra Neamt, Deva, Bacau, Focasni. Acestea vor adauga retail-ului din Romania un numar de  aprox 144 000 mp, astfel ca putem estima o valoare de 400 000 mp de retail pentru intregul an 2008, o crestere de 56% fata de stocul dat in folosinta anul trecut ( 257 000 mp). Pentru 2009, daca luam in considerare doar proiectele pentru care constructia deja a inceput vom asista la o dublare a spatiilor de retail inaugurate anual: asteptam o valoare de aprox  712 000 mp care va aduce media nationala la aprox 92 mp la mia de locuitori, valoare inca inferioara tarilor vecine precum Ungaria  care are 114 mp/1000 loc, Cehia – 159 mp/ 1000 locuitori, Polonia – 146 mp/1000 locuitori, date inregistrate pana la 1 iulie 2008.

Razvan Gheorghe, Director General la Cushman & Wakefield a declarat: “In Romania ca in marea majoritate a pietelor tranzactiile rezista. Multi retaileri resimt presiunea, dar proprietarii atenti si developerii cunosc situatia si ofera pachete realiste. Anumiti chiriasi sunt fortati sa ceara concesii, cum ar fi perioade de gratii in plata chiriilor si este o chestiune de rationament sanatos pentru properietari care se vad in fata riscului de a avea centre comerciale si parcuri de retail goale.”

Turcia a inregistrat cea mai mare crestere a chiriilor pe partea de spatii comerciale stradale, per ansamblu de 90%, insa aceasta crestere a fost foarte mult influentata de anumite tranzactii cheie.

In privinta centrelor comerciale, Turcia a avut cea mai mare rata anuala de crestere (61 %) si a fost urmata de Austria si Olanda, cu cresteri de 39 si 17%. Chiriile au inregistrat acelasi nivel anual, atat pentru spatii comerciale stradale cat si pentru spatiile din centre comerciale, in Grecia, Portugalia si Spania.

Sursa: Cushman & Wakefield