Graţie unei creşteri economice trimestriale de 0,5%, România se situează pe locul patru în UE fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (2,9%), Lituania (2,7%), Estonia (2,5%) şi Suedia (2,2%). În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% iar UE o contracţie de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Separat, Eurostat a anunţat că în luna iunie comparativ cu luna mai producţia industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în luna mai a crescut cu 0,9% şi respectiv 0,8%. Datele arată că în 16 state membre ale UE (inclusiv în România) producţia industrială a scăzut în luna iunie comparativ cu luna mai.

În ritm anual, producţia industrială a scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 2,2% în UE. În schimb, România se numără printre cele opt state membre UE care au înregistrat o creştere a producţiei industriale în ritm anual.
SURSA: Agerpres