Prima reacția apare în presa franceză, la publicația Le Monde.

”Ai simptome? Eşti testat pozitiv cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare”, scrie Mirel Bran.

Potrivit sursei citate, hotărârea luată de CCR stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este ”o adevărată privare de libertate” şi ”o restricţie a drepturilor fundamentale”.

Totodată, presa franceză concluzionează că toate măsurile luate de Guvern pentru a controla răspândirea coronavirusului în țară sunt considerate anticonstituţionale.

Oamenii pleacă din spitale

Confirm noii decizii a CCR, românii care au fost infectați cu noul coronavirus și se află în spital sub supraveghere, pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere.

Această mișcare a făcut ca peste 600 de bolnavi, dintre cei 7.810 spitalizaţi, să se întoarcă acasă, iarautorităţile nu au nicio șansă și niciun mijloc legal de a împiedica acest lucru.

Potrivit Le Monde, hotărârea CCR  privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19.

”Nu putem să-i împiedicăm să plece!”, declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la Bucureşti Beatrice Mahler.

”Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Însă tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane şi şi-a chemat părinţii, care au venit să-l ia”.

Guvernul României e paralizat

Guvernul României este la pâmânt după ce hotărârea CCR. Premierul Ludovic Orban este mai furios ca niciodată, iar orice mijloc de gestionare al pandemiei din țară este blocat.

”Nu este prima oară când Curtea Constituţională încearcă să ne împiedice să veghem la sănătatea şi la viaţa cetăţenilor noşti”, susținea premieru la câteva zile după decizia luată de CCR.

Deși premierul a făcut un apel disperat la români pentru a rămâne în spitale, rugămințile acestuia au fost complet inutile. 600 de oameni au călcat în picioarele măsurile din ultimele luni și au plecat acasă.

”Curtea a anulat deja toate amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat starea de urgenţă. Nu pot decât să le recomand românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja pe ei înşişi. Nu ţineţi cont de hotărârile Curţii, fiţi responsabili până când Parlamentul ne dă o nouă lege”, spunea premierul