Rata şomajului în noiembrie a crescut la 7,5 la sută, de la 7,1 la sută în luna octombrie, la nivel naţional fiind înregistraţi 683.123 de şomeri, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian.

Preşedintele ANOFM a precizat că din numărul total de şomeri înregistraţi, 469.200 sunt indemnizaţi şi 213.923 neindemnizaţi.

Potrivit datelor centralizate de ANOFM, în noiembrie 2008 rata şomajului a fost de 4,1 la sută. O rată de peste şapte la sută în această perioadă nu a mai fost înregistrată din 2003, când în luna noiembrie rata şomajului a fost de 7,2 la sută.

Şomajul va creşte puternic şi la anul

Directorul general de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda, declara, în septembrie, că rata şomajului va continua să crească inclusiv în primele luni ale lui 2010, dar până la sfârşitul anului nu ar trebui să depăşească opt la sută.

Eugen Preda preciza atunci că dacă ritmul lunar de creştere a ratei şomajului de 0,3 puncte procentuale se va menţine, rata şomajului ar trebui să se oprească sub opt la sută la sfârşitul acestui an.

Totodată, Preda mai afirma că este pentru prima oară din 1991 când rata şomajului creşte mai multe luni consecutiv. Rata şomajului creşte în România de 17 luni.

Potrivit datelor centralizate de ANOFM, numai în perioada octombrie – noiembrie au fost disponibilizate 157.005 de locuri de muncă la nivel naţional.

SURSA:Mediafax