O versiune mai înaltă a celebrului robot R2D2 din seria 'Star Wars', robotul Xenex este folosit în trei centre medicale militare şi în 250 de spitale americane pentru a distruge agenţii patogeni. El produce trei pulsuri de raze ultraviolete în 2 secunde, acoperind un perimetru de trei metri.

Robotul foloseşte xenon, un gaz non-toxic, pentru a genera radiaţiile ultraviolete ce distrug microbii mai rapid şi mai eficient decât o echipă umană de decontaminare, conform medicilor şi experţilor. În plus, folosirea acestui robot asigură dezinfectarea şi a celor mai inaccesibile colţuri, eliminând posibilitatea erorii umane.

"În prezent acest robot face parte din strategia noastră pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola, dar el poate fi folosit şi în lupta împotriva agenţilor patogeni responsabili de infecţiile nosocomiale", a precizat Alton Dunham, purtător de cuvânt al bazei aeriene militare de la Langley, care dispune de un astfel de robot din luna octombrie.

În cadrul unei conferinţe academice organizate în luna noiembrie de către Casa Albă, oameni de ştiinţă şi voluntari ai organizaţiilor umanitare au explicat că aceşti roboţi pot evacua deşeurile contaminate.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavilor, iar personalul medical are nevoie de echipamente speciale de protecţie pentru a evita contaminarea.

Epidemia de Ebola a făcut 5.459 de morţi de la începutul anului, dintr-un total de 15.351 de persoane infectate, conform ultimului bilanţ oferit vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Personalul medical a plătit la rândul său un preţ greu în lupta cu această maladie, 588 de medici şi asistenţi medicali contractând virusul, dintre care 337 şi-au pierdut viaţa.