Unii dintre aceștia încearcă să prevină deficitul de forță de muncă din agricultură, prin achiziționarea unor echipamente automate de recoltat și a altor tehnologii avansate, care se descurcă excelent la însămânțare, plivire sau recoltare.

Totuși, experții ne asigură că roboții nu vor înlocui exclusiv forța de muncă umană în activitățile agricole, însă ar putea căpăta un rol din ce în ce mai important în acest domeniu, fapt care ar trebui să îi facă pe zilieri să ia în considerare o posibilă recalificare.

Mașinile programate să recolteze în mod automat sunt testate în Florida și California, astfel încât să eficientizeze întregul proces, pentru care ar fi fost necesari, mod normal, zeci de lucrători agricoli.

Eforturile specialiștilor se concentrează și asupra dezvoltării unor roboți de mici dimensiuni care să facă buruienile să dispară rapid. Companiile de profil sunt interesate de promovarea soluțiilor robotice, devenind, uneori, chiar investitori strategici.

Din cauza fluxului tot mai scăzut de forță de muncă, americanii au fost nevoiți să găsească soluții rapide și eficiente. Aceștia au conceput roboții de câmp pentru a efectuă însămânțări autonome, cu precizie ridicată.

Acești roboți sunt proiectați să planteze, pe suprafețe mari, culturi dintre cele mai diverse. Conceptul autonom al vehiculelor pentru ferme poate avea utilizări complexe, printre care și fertilizarea.

 

Mai mult, unele dintre mașinile de recoltat robotizate utilizează senzori de viziune și software pentru a scana plantele și pentru a selecta doar fructele coapte sau potrivite pentru a fi culese.

De asemenea, dezvoltatorii au încorporat și senzori care împiedecă degradarea fructului în timpul manipulării acestuia, fapt este mult mai greu monitorizat și controlat în interacțiunea cu zilierii.

În România, automatizarea agriculturii este mai lentă, însă au început totuși să apără investitori și utilizatori ai unor astfel de produse. Pentru moment, costul unor mașinării de acest fel este destul de piperat, în cazul în care nu este vorba despre o exploatație semnificativă.

SURSA: Antena Satelor