„O să am o a doua şedinţă a Comitetului în cadrul căruia o să vedem exact la ce se poate ajunge în discuţia legată de ROBOR şi pe partea de „taxă pe lăcomie”. Asta este zona de care mă ocup eu. Ceilalţi miniştri discută fiecare, Anton Anton pe Energie, Alex Petrescu pe partea de Comunicaţii, şi fiecare vine din discuţia pe care a avut-o în sectorul pe care îl coordonează, în Coaliţie, în Guvern, vedem exact ce reiese de acolo. Am avut şi data trecută o discuţie asemănătoare (în comitet, n.r.) şi a rămas ca acel grup de lucru pe care l-am înfiinţat să ne pună pe masă una – două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Acesta a reiterat că o să avem cât de curând o schimbare radicală a modului în care românii plătesc acest ROBOR.

Oficialul vrea totodată un mecanism transparent în acest sens.

„Transparent, aşa cum îl înţeleg oamenii simpli, nu transparent pentru bancheri, care nu înseamnă transparenţă, aia este lumea lor, lumea bancherilor, de care noi toţi am fost ţinuţi departe. Era aşa un glob de cristal de care nimeni nu avea voie să se atingă. Dacă o să vă uitaţi în următoarele zile o să vedeţi câteva propuneri de modificare, şi o să mă ţin şi de chestia asta, a modului în care această zonă bancară este altfel decât noi ăştialalţi. Adică inclusiv în ceea ce înseamnă, să spunem, nu ştiu, acea obligaţie ca pe o funcţie publică să prezinţi, să dai o declaraţie, că nu ai avut legături cu trecutul înainte de ’89. Ştiţi că pentru tipul acesta de funcţii din această zonă se exceptează? Dar cum, sunt altfel de cât noi? De ce?”, s-a întrebat Teodorovici.

În ceea ce priveşte disputa dintre Darius Vâlcov, consilier al premierului, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Teodorovici a spus că dialogul pe care piaţa trebuie să îl urmărească este Finanţe – banca centrală.

„Restul declaraţiilor nu sunt făcute în cadru oficial, sunt făcute de persoane cu poziţii oficiale, colegul meu Darius Vâlcov, cu colegul meu din Parlament, domnul Zamfir (Senatorul ALDE Daniel Zamfir n.r) sunt pe funcţii publice, dar ceea ce contează şi creează efecte în piaţă este doar dialogul instituţional între BNR şi Finanţe”, a adăugat oficialul.