Oficialul a precizat, totodată, că în cazul celorlalte localităţi se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Reţelei de Noua Generaţie, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe noul exerciţiu financiar 2014 – 2020.

'Proiectul Ro-Net nu a fost în una din cele mai bune situaţii la preluarea mandatului noului Guvern. Proiectul a fost fazat la un moment dat. Primele 99 de localităţi au fost predate pe vechiul ciclu financiar, iar restul urmează să fie finalizat pe noul exerciţiu financiar. Partea bună este că, fiind fazat pe ciclul financiar 2014 – 2020, localităţile care nu vor fi finalizate până la perioada limită, respectiv 23 decembrie 2016, pentru a evita corecţiile pe acest proiect, le vom deduce din bugetul proiectului şi le vom include în Reţeaua de Noua Generaţie', a explicat Tudorache.

Potrivit ministrului, până la finele acestui an, ar urma ca lucrările în proiectul Ro-Net să fie încheiate pentru aproximativ 600 de localităţi.

'La ora actuală, pot să vă spun că, până la sfârşitul acestui an, se vor finaliza lucrările în circa 600 de localităţi din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecţii de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca ţară, să acoperim zonele albe, fără internet. Am purtat deja discuţii cu Comisia Europeană, suntem optimişti că putem include restul de localităţi nefinalizate din Ro-Net în Reţeaua de Nouă Generaţie', a spus Dragoş Tudorache.

RO-NET este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, 'RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice'.