Valoarea răscumpărărilor pe parcursul unei luni este sub 2% din valoarea activelor fondurilor de investiţii, iar perioada de deţinere a unităţilor de fond a crescut, ajungând la peste doi ani în cazul fondurilor care investesc în instrumente financiare purtătoare de dobânzi, a declarat miercuri, la o conferinţă pe tema managementului riscului, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, societatea care administrează al doilea mare fond de investiţii din România.

În România nu există fonduri de investiţii speculative (fonduri de hedging), iar fondurile de investiţii din România au nivel redus de sofisticare şi active relativ reduse, fără o contribuţie semnificativă la riscul sistemic, a spus Mihail Ion. În ultimii ani, zona investiţiilor administrate şi cea a pensiilor private au fost sectoarele financiare cu cea mai rapidă creştere în România.

Fondurile de pensii private sunt şi mai sigure, nevoia de lichiditate fiind mai puţin presantă decât în cazul fondurilor deschise de investiţii.

Fondurile deschise de investiţii din România administrează în prezent active de peste trei miliarde de euro, însă ani de zile au avut o evoluţie modestă, după marile scandaluri cu fondurile SAFI şi FNI de la sfârşitul anilor 90 şi respectiv din anul 2000.
Sursa: Agerpres