Andrew Parker, directorul general al MI5, a declarat că amenințarea la adresa Marii Britanii este "mai diversă" decât oricând, variind de la planuri elaborate organizate în străinătate până la erupții spontane de violență neplanificată de către indivizi.

Într-o apariţie publică rară, Parker a declarat că în present se înregistrează mai multe atacuri semnificative.

Conform acestuia, MI5 a oprit 20 de comploturi în ultimii patru ani, dintre care șapte (mai mult de o treime) au fost în ultimele șapte luni.

În acest an au avut loc patru atacuri reușite – Podul Westminster, Podul Londrei, Manchester Arena și Finsbury Park – rezultând un total de 36 de decese. O bombă implementată la stația de metrou Parsons Green din Londra lunea trecută a rănit 30 de persoane, dar nu a omorât pe nimeni.

Afirmaţiile lui Parker se încadrează în statisticile recente de la biroul de presă al Regatului Unit, care arată că anul trecut, mai mulți oameni au fost arestați pentru infracțiuni legate de terorism decât oricând înainte:

Parker a spus: "Amenințarea este mai diversă decât am știut vreodată: planuri dezvoltate aici în Marea Britanie, dar și planuri direcționate din străinătate, planuri online, scheme complexe și, de asemenea, stabiliri brute, planificări îndelungate, dar și atacuri spontane.

"Atacurile pot accelera uneori de la început, prin planificare, până la acțiuni în doar câteva zile".

El a spus că MI5 desfășoară în prezent 500 de investigații contrare teroriste și monitorizează 3.000 de suspecți. Peste 20.000 de persoane au fost semnalate ca potențiale cauze de îngrijorare, a spus el, dar nu pot fi monitorizate îndeaproape din cauza resurselor finite.

Parker declară că declinul ISIS în Orientul Mijlociu, care este în curs de expulzare din capitala sa siriană a lui Raqqa, ar putea face din amenințarea teroristă din Marea Britanie mai gravă pe măsură ce jihadiștii britanici se întorc acasă.

Potrivit The Guardian, Parker a spus că propaganda ISIS le transmite acum luptătorilor care vor să rămână în țările lor de origine și să comită atacuri teroriste acolo, decât să călătorească în Siria sau în Irak.

Numai 100 de jihadiști britanici au fost uciși luptând pentru ISIS, a spus Parker, și încă 850 de persoane sunt încă în viață.