Grupul belgian de investiţii RHJ International vrea să cumpere 50,1% din acţiunile constructorului auto german Opel, controlat de General Motors (GM), pentru 275 milioane euro, transmite Mediafax.

Oferta de achiziţie a titlurilor prevede, de asemenea, reduceri salariale şi de producţie, potrivit unui document al RHJ International.

Grupul belgian a promis că va readuce Opel pe profit până în 2011 şi că nu va închide uzinele Vauxhall, deţinute de GM, din Marea Britanie. Producătorul canadian de piese auto Magna International a semnat cu GM un memorandum de înţelegere pentru a cumpăra, împreună cu banca rusă Sberbank, 55% din acţiunile Opel. Negocierile au ajuns însă în impas, din cauza diferendelor legate de drepturile de proprietate intelectuală, a precizat o altă sursă.

Pentru a achiziţiona activele GM, RHJ International va trebui să câştige încrederea autorităţilor germane şi a sindicatelor, care, în majoritate, sprijină oferta Magna.

În discuţiile cu politicienii germani, grupul belgian a redus o proiecţie anterioară referitoare la locurile de muncă care vor fi eliminate la Opel şi Vauxhall, de la 12.000 la mai puţin de 10.000, număr asemănător cu cel propus de Magna. În oferta îmbunătăţită, RHJ International renunţă, de asemenea, la închiderea unei uzine din Germania. În plus, grupul a solicitat guvernului german garanţii de 3,8 miliarde euro, mai puţin decât producătorul canadian de piese auto, care a cerut 4,5 miliarde euro.

Oferta RHJ International prevede, totodată, rambursarea până în 2015 a tuturor împrumuturilor accesate de Opel şi garantate de guvern. Grupul industrial chinez Beijing Automotive şi cel italian Fiat au prezentat statului german, de asemenea, oferte pentru Opel.

SURSA:
Mediafax