Câți bani au făcut giganții de telefonie mobilă. Profit cu peste 120% mai mare pentru Xiaomi în 2023

Câți bani au făcut giganții de telefonie mobilă. Performanță remarcabilă din punct de vedere financiar pentru gigantul chinez Xiaomi în 2023. Anul trecut, profitul net ajutat a crescut cu 126,3%, anunță compania.

Xiaomi Corporation o companie de electronice de consum și de producție inteligentă, cu smartphone-uri și dispozitive inteligente conectate printr-o platformă Internet of Things („IoT”).

Potrivit rezultatelor financiare consolidate auditate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2023, Xiaomi a înregistrat venituri totale de 271 miliarde RMB (Yuanul renminbi, moneda națională a Chinei – n.red.), adică aproximativ 37,4 miliarde de dolari.

Profitul net ajustat a crescut cu 126,3%, până la 19,3 miliarde RMB (aproximativ 2,6 miliarde de dolari).

Creșterea profitului net ajustat a depășit cu mult așteptările pieței și a marcat al doilea cel mai ridicat nivel de profitabilitate înregistrat de la listarea Grupului.

xiaomi
Xiaomi, a treia cea mai mare companie producătoare de smartphone-uri în 2023 / SURSA FOTO: Dreamstime

Cheltuielile cu segmentul de vehicule electrice inteligente („VE”) și alte inițiative noi au crescut la 6,7 miliarde RMB (excluzând cheltuielile cu compensațiile bazate pe acțiuni legate de VE inteligente și alte inițiative noi de 0,8 miliarde RMB).

În trimestrul patru al anului 2023, veniturile totale ale Xiaomi au crescut, pentru al doilea trimestru consecutiv, și au atins 73,2 miliarde RMB, în creștere anuală cu 10,9%, iar profitul net ajustat a crescut anual cu 236,1%, până la 4,9 miliarde RMB.

Dacă ne uităm doar la capitolul smartphone-uri, livrările globale ale Xiaomi au atins aproximativ 145,6 milioane de unități în 2023, veniturile anuale din categorie atingând 157,5 miliarde RMB și o marjă de profit brut de 14,6%.

Compania chineză este pe podium în 51 de țări și regiuni

Câți bani au făcut giganții de telefonie mobilă. Conform Canalys, Xiaomi și-a menținut poziția a treia mondială în ceea ce privește livrările de smartphone-uri timp de trei ani consecutivi. În trimestrul al patrulea din 2023, livrările globale de smartphone-uri ale Grupului au ajuns la 40,5 milioane de unități, în creștere cu 23,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Anul trecut, livrările de smartphone-uri Xiaomi s-au clasat pe podium în 51 de țări și regiuni la nivel global și în top cinci în 65 de țări și regiuni la nivel global, mai indică datele Canalys. Livrările de smartphone-uri Xiaomi s-au clasat pe locul 2 în Orientul Mijlociu și pe locul 3 în America Latină, Africa și Asia de Sud-Est, cu o creștere a cotei de piață în toate aceste regiuni.

Samsung nu mai este lider mondial. Apple a preluat coroana

telefoane 2023
SURSA FOTO: Oppo

Anul trecut, Samsung a fost detronat din poziția de cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial.

Apple a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din lume în 2023, în termeni de volum, depășind Samsung și punând capăt unei serii de 12 ani. Succesul Apple a fost alimentat în mare parte de faptul că tot mai mulți consumatori au decis să cumpere modele de vârf, indiferent de preț, datorită durabilității și caracteristicilor acestora.

În schimb, anul trecut, Samsung s-a concentrat mai mult pe piețele de gamă medie și înaltă, atrasă de creșterea profitabilității. Aceasta a pierdut cotă de piață în segmentul inferior al pieței.

Având în vedere concurența sporită din partea producătorilor chinezi de smartphone-uri din gama inferioară, precum Xiaomi, Oppo și Transsion, care au reușit să acapareze cu succes partea leului de pe piața africană de smartphone-uri, Samsung ar putea întâmpina mai multe dificultăți în a-și recupera cota pierdută.

Potrivit grupului de cercetare IDC, Apple a revendicat o cotă de piață de 20,1% în 2023, în ceea ce privește livrările (234,6 milioane de unități).

Samsung se situează la 19,4% (226,6 milioane de unități) și Xiaomi la 12,5% (145,9 milioane de unități).

Oppo a avut o cotă de piață de 8,8% (103,1 milioane de unități), iar Transsion de 8,1% (94,9 milioane de unități).

Rezultatele comunicate de Apple, Samsung sau Oppo

iphone, apple, telefon
Un iPhone produs de compania Apple / SURSA FOTO: Dreamstime

Câți bani au făcut giganții de telefonie mobilă. Lucrurile arată bine pentru Apple și la început de 2024. În primul trimestru al acestui an fiscal, Apple a raportat un venit net de aproximativ 33,9 miliarde de dolari SUA. Cifrele venitului net al Apple au crescut masiv în ultimul deceniu, totalul anual crescând de la puțin peste șase miliarde de dolari în 2008 la aproximativ 97 de miliarde în 2023.

În trimestrul încheiat la 31 decembrie 2023, Samsung a înregistrat venituri consolidate în valoare de 67,78 trilioane KRW (won-ul sud-coreean – n.red.)și un profit operațional de 2,82 trilioane KRW. Pentru întregul an, a raportat venituri anuale de 258,94 trilioane KRW și un profit operațional de 6,57 trilioane KRW.

În primul trimestru al anului 2024, compania se va concentra pe îmbunătățirea profitabilității prin creșterea vânzărilor de produse cu valoare adăugată mare. Afacerile cu componente vizează satisfacerea cererii de produse avansate și a celor destinate AI generative, în timp ce divizia Device eXperience (DX) va consolida caracteristicile AI în smartphone-uri și alte produse de consum.

În ciuda tendinței generale de scădere a pieței de smartphone-uri în 2023, Oppo a ajuns la peste 600 de milioane de utilizatori activi lunari la nivel global în peste 60 de piețe prin intermediul produselor sale. Datele Canalys au arătat că, până în al treilea trimestru al anului 2023, Oppo se afla printre primele trei în 20 de piețe regionale.