Rezervele valutare ale Romaniei au scazut în luna ianuarie cu peste 200 de milioane de euro accentuand, in acest fel, pierderea de un miliard de euro inregistrata in decembrie 2008.

„La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26,009 miliarde euro, fata de 26,220 miliarde euro la 31 decembrie 2008”, se spune intr-un comunicat al Bancii Centrale.

In cursul lunii analizate au avut loc urmatoarele operatiuni:

 

  • Intrari de 3,089 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele.

 

  • Iesiri de 3,3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara.


Rezerva de aur: 2,37 mld. euro

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,379 miliarde euro.

Ca urmare, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2009 au fost de 28,388 miliarde euro.

Platile scadente in luna februarie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 80 milioane euro, mai precizeaza Banca Nationala.

 

Pentru completarea informatiilor legate de evolutia rezervei valutare putei accesa urmatorul link:

Rezerva valutară a României a scăzut cu un miliard de euro într-o singură lună