La sfârşitul anului trecut, rezervele valutare se situau la 32,7 miliarde euro.
"După calculele noastre, rezervele pentru pasivele în valută au înregistrat în ianuarie o fluctuaţie normală, probabil o uşoară scădere, cu 0,2 miliarde euro. De asemenea, variaţiile de pe piaţa valutară este posibil să fi avut o contribuţie negativă de 0,2 miliarde euro, iar pe partea de transferuri estimăm uşoare ieşiri nete. Prin urmare, modificarea nivelului rezervelor valutare pare justificată, ceea ce înseamnă că intervenţiile BNR în piaţă a fost probabil neutre", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
În condiţiile în care în luna ianuarie monedele emergente au beneficiat de aprecieri consistente, iar leul s-a depreciat uşor, am fi putut bănui că BNR a intervenit pentru oprirea aprecierii leului. Dar asta ar fi însemnat că BNR ar fi cumpărat valută.
"Dacă rezervele stagnau în ianuarie, puteam bănui că BNR a intervenit să tempereze aprecierea leului. Cum rezervele valutare au scăzut justificat, putem concluziona că fondurile speculative au stat departe de România", spune Muscalu.
De la protejarea leului, la temperarea aprecierii
"Totuşi, pe fondul sentimentului pozitiv din regiune şi datorită rezultatului bun obţinut de MFP pe piaţa americană, este posibil ca România să devină atractivă pentru fondurile speculative, în special pe partea titlurilor de stat. În această ipoteză, BNR ar putea tempera aprecierea leului generată de aceste fluxuri, ajuntând indirect exporturile şi favorizând creditarea în moneda naţională prin punerea de lei pe piaţă", conchide Muscalu.
În cursul lunii ianuarie, s-au consemnat intrări de 955 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
De asemenea, s-au înregistrat ieşiri de 1,452 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,393 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2012 au fost de 37,089 miliarde euro, faţă de 37,251 milioane euro la 31 decembrie 2011.
Plăţile scadente în luna februarie 2012 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 180,36 milioane euro.