Partea în dolari a rezervelor FMI se ridica la 3.760 miliarde de dolari în al doilea trimestru, faţă de 3.766 miliarde de dolari în primul trimestru, ceea ce reprezintă aproximativ 61,9% din rezervele totale. În schimb, rezervele în euro au crescut de la 1.431 miliarde de dolari în primul trimestru până la 1.466 miliarde de dolari, sau 23,8% din total. Începând din 2009, când ponderea în euro a atins nivelul maxim de aproape 28% din rezervele totale, procentul reprezentat de moneda unică a scăzut constant ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona unică.

Ponderea yenului japonez a scăzut la 3,8% din rezervele totale în al doilea trimestru de la 3,9% în primul trimestru.

De asemenea, FMI a dezvăluit şi ponderea ocupată de dolarul canadian şi cel australian în rezervele băncilor centrale, în condiţiile în care anterior aceste rezerve erau clasificate la ‘alte valute’. În al doilea trimestru, rezervele în dolari canadieni ale băncilor centrale din întreaga lume se situau la 101 miliarde de dolari, în creştere faţă de 98,5 miliarde de dolari în primul trimestru. Similar, rezervele în dolari canadieni au crescut până la 108,8 miliarde de dolari de la 94,9 miliarde de dolari.

Publicarea acestor date face parte din strategia FMI de a oferi o mai mare transparenţă cu privire la tranzacţiile financiare globale. De asemenea, datele arată o tendinţă crescută în rândul băncilor centrale din întreaga lume de a-şi diversifica rezervele, dincolo de dolari americani, euro şi yeni japonezi.

Rezervele alocate au scăzut până la 6.070 miliarde de dolari în al doilea trimestru, sau 54,5% din total, de la 6.080 miliarde de dolari în primul trimestru. În schimb, rezervele nealocate, sau cele care nu sunt cunoscute şi despre care se crede că sunt deţinute în principal de China, au crescut până la 5.067 miliarde de dolari în al doilea trimestru de la 5.007 miliarde de dolari în primul trimestru. AGERPRES