“Cu doar câteva săptămâni înainte de o plată crucială, discuțiile din weekend între Grecia și creditorii săi europeni au eşuat, după ce ambele părți au refuzat să facă unele concesii în cadrul negocierilor. Lipsa vreunui progres creşte posibilitatea ca Grecia să fie în incapacitate şi să amâne plata datoriei sale de 1,6 miliarde de euro, către Fondul Monetar Internațional, la 30 iunie. Negocierile s-au intensificat înaintea reuniunii de joi a miniștrilor de finanțe din zona euro, care trebuie să aprobe orice acord care ar pune capăt crizei de lungă durată. Scopul este de a găsi o modalitate de a debloca miliarde de euro în plăți înghețate, în scopul de a menține Grecia în zona euro”, mai scrie The New York Times.

„Ultima încercare a Greciei de a ajunge la o înțelegere cu creditorii săi a eşuat”, citim în publicaţia The Guardian.

„Discuţiile începute sâmbătă la Bruxelles între Grecia şi creditorii săi internaţionali s-au încheiat duminică, fără a se ajunge la un acord, din cauza unor “divergenţe importante” care continuă să existe între cele două părţi, a indicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP. “Propunerile Greciei sunt incomplete”, a afirmat oficialul european, care a adăugat că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, “rămâne convins” că o soluţie “poate fi găsită până la sfârşitul lunii”, când Grecia trebuie să ramburseze FMI o sumă importantă pe care ar putea să nu fie în măsură să o onoreze. Pe de altă parte, o sursă din cadrul guvernului grec a calificat cerinţele creditorilor Greciei – UE şi FMI – ca “iraţionale”, imputând responsabilitatea eşecului unui acord în special Fondului Monetar Internaţional. Potrivit sursei elene, poziţia FMI a fost una “intransigentă şi dură”, întrucât a insistat asupra unor noi tăieri ale pensiilor şi asupra creşterii TVA.”

"Euro se prăbuşeşte după ce Grecia nu a reușit să ajungă la un acord cu creditorii săi", scrie portalul de ştiri Business Insider.

"Moneda euro a alunecat în şedinţa de trazacţionare de luni dimineaţă de pe pieţele asiatice, după ce discuțiile purtate de Grecia cu creditorii săi pentru a evita un default s-a încheiat fără a se ajunge la un acord. O zi pesimistă pe Wall Street a fost de asemenea, susceptibilă să facă presiuni pe pieţe asiatice. Acţiunile Futures de pe piaţa americană au scăzut cu aproximativ 0,4%. Oficialii Uniunii Europene acuză Atena de eşecul discuţiilor, afirmând că guvernul elen nu a reuşit să ofere noi concesii pentru a asigura finanțarea de care are nevoie pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar Internațional până la sfârșitul acestei luni. Moneda euro a pierdut 0,4%, ajungând la 1.1215 dolari, și a fost în jos cu 0,5% față de yenul japonez, ajuns la 138.28."

„Dolarul îşi pierde farmecul”, titreaza The Wall Street Journal.

„După o creștere puternică, dolarul este acum blocat. Mulți investitori spun ca este putin probabil ca moneda americană să urce curând, deoarece o creștere anticipată a ratelor dobânzilor de către Fed se reflectă deja în valoarea dolarului.”

„Mokhtar Belmokhtar, vizat de un raid american în Libia”, citim în Le Monde.

„Liderul jihadist algerian Mokhtar Belmokhtar, afiliat organizaţiei Al Qiada, a fost ucis într-un bombardament american în Libia, a anunţat duminică seară guvernul libian instalat la Tobruk, recunoscut de comunitatea internaţională. "Avioane americane au desfăşurat o operaţiune care s-a soldat cu moartea lui Mokhtar Belmokhtar şi a unui grup de libieni care aparţineau unei organizaţii teroriste din estul Libiei", a informat guvernul interimar într-un comunicat dat publicităţii pe pagina sa de Facebook. Lovitura aeriană a avut loc "după consultări cu guvernul interimat libian", a subliniat comunicatul. Cu câteva ore mai devreme, la Washington, Pentagonul a anunţat că armata americană a desfăşurat lovituri în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra unei ţinte "teroriste legată de Al Qaida" în Libia.”


Te-ar putea interesa și: