“Candidații republicani în alegerile preliminare pentru desemnarea celui care i se va opune candidatului democraţilor în alegerile prezidenţiale din SUA s-au strâns la Cleveland, în statul Ohio pentru prima dezbatere a ciclului electoral 2016. Performerul serii a fost Donald Trump, care a primit ovaţii şi aplauze pentru performanța sa. Donald Trump a transformat dezbaterea republicană într-o încăierare răgușită, refuzând să spună că ar sprijini o eventuală altă candidatură dacă nu va câștiga alegerile preliminare, şi-a atacat mai mulţi concurenți și a imprimat un ton conflictual la nivelul întregii seri. Donald Trump este cel mai bine plasat în sondajele de opinie în rândul republicanilor, un simpatizant din patru fiind în favoarea sa. El a dat asigurări că nu va căuta o luptă în dezbatere, dar dacă este atacat, nu va ezita să răspundă. Miliardarul american a aterizat cu câteva ore înaintea dezbaterii pe aeroportul din Cleveland, la bordul avionului său Boeing 757, având înscris numele său. El s-a confruntat, printr alţii cu nouă candidaţi dintre care fostul guvernator al Floridei Jeb Bush", mai scrie Wall Street Journal.

“Donald Trump a dominat dezbaterea, dar nu exclude candidature sa ca independent”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Un Donald Trump sfidător a dominat prima dezbatere republicană de joi – electrizând momentul încă de la început prin refuzul de a exclude candidatura sa ca independent în cazul în care nu reușeşte să obțină nominalizarea partidului. În deschiderea dezbaterii, un jurnalist de la canalul Fox i-a întrebat pe cei 10 candidaţi cel mai bine plasaţi în sondaje: "Cine nu intenţionează să promită că se va angaja să-l sprijine pe candidatul partidului republican şi nu se va prezenta ca un candidat independent contra acestei persoane?" Donald Trump, care şi-a multiplicat declaraţiile şoc în ultima lună, a fost singurul care a ridicat mâna pentru a răspunde, el fiind huiduit de public. "Eu nu aş face această promisiune în acest stadiu", a declarat omul de afaceri, plasat în fruntea sondajelor în rândul alegătorilor republicani şi a cărui prestaţie cu ocazia acestei dezbateri era foarte aşteptată. Trump a încălzit, de asemenea atmosfera cu opiniile sale sincere privind imigrația, femeile, falimentul și inteligența lui Barack Obama.”

„Dezbaterea republicană: Acest exaltat va fi preşedintele Statelor Unite”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Autenticitate este o valoare importantă în politică. Cleveland, Ohio, dezbatere televizată a candidaţilor republicani din SUA. Zece candidați sunt pe scenă. Spectacolul nici măcar nu a început bine, că Fox News propune un angajament pe care trebuie să îl ia toată lumea prezentă. Dacă cei zece candidati îl vor sprijini pe cel desemnat de republicani si nu va candida ca independent. Tăcere. Apoi o mână se ridică, este Donald Trump. "Dacă voi fi eu candidatul, voi fi spijinit, desigur,", spune Trump. "Dar un alt jurământ nu pot face." Cum asa? Trump îşi poate imagina acest lucru doar în teorie, a candida independent şi a fura republicanilor câteva puncte procentuale, garantându-i astfel lui Hillary Clinton președinția. În condiții normale, un solicitant ar fi prigonit după o astfel de declarație. Dar nu şi cu Donald Trump în aceste zile. El poate spune ce vrea. Și tot ce spune pare să-l facă mai puternic. Trump și-a propus să utilizeze televizorul ca o etapă de dezbatere.

„Trump se laudă pentru marea performanţă din timpul dezbaterii: Sunt un câştigător!”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Donald Trump a dat publicităţii o declaraţie în care se laudă pentru "marea performanţă" arătată în dezbaterea republicană de joi seara. "Sunt foarte mândru de performanța mea mare din seara asta. Eu nu sunt un debater, dar sunt un câștigător. Dacă voi fi ales, vreau să fac din această țară un câștigător total — Voi face America mare din nou", a spus Trump. Declaraţia lui Trump, care a fost trimis presei la câteva minute după încheierea dezbaterii, a fost prefațată de o declaraţie din campania sa în care s-a declarat "câștigător fără echivoc." "Dl. Trump, candidatul situat pe primul loc în toate sondajele la nivel național și de stat recente, s-a dovedit a fi un debater iscusit, scoţându-şi din joc adversarii cu răspunsuri decisive și contra-atacuri rapide. Domnul Trump a excelat în prima dezbatere împotriva unui grup de vorbitori şi nu politicieni de acțiune", se arată în declaraţia oficială a lui Trump."

„Grecia a rambursat 186 de milioane de euro FMI”, scrie Le Monde.

„Grecia a rambursat 186,3 milioane de euro FMI evitând astfel o nouă încetare de plăţi faţă de această instituţie, în timp ce se poartă negocieri asupra unui al treilea plan de ajutor pentru ţară. "Grecia a plătit interesele datorate FMI astăzi", a declarat un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional într-un comunicat. Este prima dată de la începutul lunii iunie când Grecia, în mari dificultăţi financiare, onorează o rambursare faţă de FMI la timp. După ce a cerut o amânare, ţara a intrat în cele din urmă la 30 iunie în incapacitate de plată faţă de Fond, unul dintre creditorii ei internaţionali din 2010 alături de europeni. O nouă scadenţă nu a putut fi onorată de Atena la jumătatea lunii iulie, ridicând plata arieratelor ţării faţă de FMI la 2 miliarde de euro. Un împrumut de urgenţă al europenilor a fost cu toate acestea permis Atenei la 20 iulie pentru a-şi reglementa datoria faţă de FMI şi a putea pretinde din nou ajutorul financiar al instituţiei. Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene sunt la Atena de o săptămână pentru a stabili un plan de ajutor de peste 80 de miliarde de euro ce ar trebui finalizat înainte de 20 august. Fondul a avertizat însă că nu va mai acorda alt împrumut Atenei atât timp cât nu acceptă un plan de reforme complet şi europenii nu consimt o relaxare a datoriei Greciei, care se ridică la aproximativ 320 miliarde de euro.”