“Presupusul “creier” al atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, nu figurează printre cele opt persoane arestate miercuri în asaltul efectuat contra unui apartament din apropiere de Paris, a anunţat procurorul François Molins, adăugând că corpurile găsite la faţa locului nu au fost încă identificate. Asaltul a fost efectuat după primirea unei informaţii luni că Abdelhamid Abaaoud, acuzat că a jucat un rol central atât în planificarea cât şi executarea atacurilor asupra Parisului de vinerea trecută care au ucis 129 de persoane, se află în Franţa, a spus Molins. Procurorul francez a precizat că persoanele arestate sau ucise miercuri dimineaţa în cursul descinderii la un apartament din Saint-Denis, nord de Paris, “ar fi putut trece la fapte” pentru a comite un nou atentat, mai scrie The New York Times.

“Un professor de la o scoală evreiască, rănit prin înjunghiere de 3 indivizi, susţinători ai Statului Islamic”, titrează The Guardian.

“Un profesor de istorie de la o şcoală evreiască din Marsilia a fost rănit prin înjunghiere miercuri seară de trei indivizi, susţinători ai Statului Islamic, care au proferat afirmaţii antisemite. Agresiunea, care nu i-a pus viaţa în pericol profesorului, el însuşi evreu, a avut loc în jurul orei 19.00 GMT, a precizat prefectul Laurent Nunez, care a subliniat că mijloace de poliţie foarte importante au fost desfăşurate pentru a-i prinde pe autori. Cei trei agresori erau pe două scutere, unul dintre ei purtând un tricou cu sigla Statului Islamic l-a abordat pe profesor în stradă, a declarat procurorul din Marsilia Brice Robin. Un alt agresor a arătat o poză de pe telefonul său mobil cu Mohamed Merah, un militant islamist local care a ucis şapte persoane într-o serie de atacuri în sudul Franţei în 2012. "Cei trei indivizi au proferat insulte şi ameninţări la adresa victimei şi apoi au înjunghiat-o în braţ şi picior. Ei au fost întrerupţi de sosirea unei maşini şi au fugit", a adăugat Robin.”

“Statul Islamic spune că a executat doi ostatici: un chinez şi un norvegian”, titrează The Wall Street Journal.

“Gruparea Statul Islamic a anunţat că a executat doi ostatici – un chinez şi un norvegian, la două luni după ce a cerut o răscumpărare pentru eliberarea lor, conform ultimei ediţii a revistei de propagandă a organizaţiei jihadiste, publicată miercuri pe Internet. În ediția sa cu numărul 12, revista Dabiq publică fotografiile cu cadavrele a doi presupuși ostatici cu fețele însângerate, cu o mare bandă galbenă pe care se poate citi: "Executați după ce au fost abandonați de națiunile și organizațiile necredincioase". Sub titlul 'Soarta a doi prizonieri', publicația arată un montaj cu imaginea a doi bărbați legați la ochi și apoi cu capetele însângerate, vizibil omorâți de gloanțe. La 10 septembrie, ISIS a anunțat pentru prima dată că are doi ostatici, fără a preciza când și cum au fost răpiți aceștia. Norvegia a confirmat că răpirea unui cetățean al său, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp după ce acesta a ajuns în Siria la sfârșitul lunii ianuarie 2015, însă a exclus plata unei recompense. În vârstă de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim a anunțat la 24 ianuarie pe Facebook că a ajuns la Idleb, în nord-vestul Siriei. Nu se cunosc motivele prezenței sale acolo. China a recunoscut la rândul său că unul dintre cetățenii săi a ajuns probabil în mâinile ISIS. Ostaticul chinez a fost prezentat de Statul Islamic ca fiind Fan Jinghui, un consultant de 50 de ani."

“Aviaţia rusă îşi intensifică loviturile aeriene în Siria”, scrie Le Monde.

“La 5 zile de la atentatele din Paris, ofensiva militară contra grupării Stat Islamic se intensifică. Aviaţia de război rusă a bombardat masive ţinte din provinciile Rakka, Alep, Idlib și Deir ez-Zor, a anunțat generalul Andrei Kartapolov, șeful operațiunilor militare rusești în Siria. 149 de obiective au fost distruse și au fost efectuate 59 de zboruri din 100 planificate. De asemenea, oficialul militar rus a declarat  că aviaţia rusă a distrus în ultimele câteva zile aproximativ 500 de camioane-cisternă ale jihadiştilor, transportând petrol de pe teritoriul sirian. Sute de camioane-cisternă transportă în zonele controlate de Statul Islamic şi de alte grupări extremiste, mii de tone de petrol pentru prelucrare în Irak, aceasta fiind una din principalele surse de finanţare ale teroriştilor. Generalul Kartapolov a adăugat că distrugerea celor aproximativ 500 de camioane-cisternă a redus semnificativ posibilităţile jihadiştilor de a exporta ilegal produse petroliere şi, în consecinţă şi veniturile lor rezultate din contrabanda cu petrol. Statul Islamic deţine controlul asupra principalelor câmpuri petroliere din Siria, în special în provincia Deir Ezzor. Potrivit unei anchete publicate în octombrie de Financial Times, jihadiştii câştigă din contrabanda cu petrol 1,5 milioane de dolari pe zi, în condiţiile în care preţul mediu este de 45 de dolari pe baril.”