“Discuțiile liderilor europeni care vor avea loc luni ar putea fi determinante pentru ca Grecia să ajungă la un acord de ultim moment care să-i ofere o gură de aer sau sfârșește în controale de capital. Obstacolele dintre cele două părţi rămân formidabile. Premierul grec Alexis Tsirpas a prezentat duminică, în cursul unor discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, un set de propuneri "pentru un acord reciproc avantajos", a anunţat Guvernul grec într-un comunicat. Noul set de propuneri a fost prezentat cu o zi înainte de desfăşurarea, la Bruxelles, a unui summit extraordinar pe tema crizei din Grecia. În lipsa uni acord cu creditorii săi – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI – referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente în iunie”, mai scrie Wall Street Journal.

“Banca Centrală Europeană joacă un rol cheie în criza datoriilor Greciei”, scrie The New York Times.

“În condiţiile în care  impasul în care se află Grecia şi creditorii săi intră faza finală, BCE se află în poziția incomode de a fi un creditor de ultimă instanță pentru Atena , cu toate că este totodată unul dintre cei mai recalcitranți creditori ai ţării.”

“Criza datoriilor Greciei: Oferta lui Tsipras este primită ca "o bună bază pentru progres”, scrie The Guardian în pagina sa electronică.

„Noile propuneri făcute de Grecia liderilor europeni înaintea summitului de luni oferă o rază de speranță în privinţa unui acord care ar pune capăt crizei datoriilor țării, după cinci luni de impas. Premierul grec, Alexis Tsipras, a vorbit despre ceea ce biroul său a numit "o afacere reciproc avantajoasă" în mai multe convorbiri telefonice avute cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele francez, Francois Hollande și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Șeful cabinetului lui Juncker, Martin Selmayr, a declarat ca propunerile Atenei oferă "o bună bază pentru progres", chiar dacă a descris negocierile ca pe un fel de "forceps", subliniind eforturile pentru a preveni Grecia ieşirea Greciei din zona euro.”

“Creditorii oferă Greciei o amânare cu șase luni a programului de salvare, iar Tsipras cântareşte răspunsul”, mai scrie Guardian.

„Creditorii internaționali ai Greciei încearcă să ajungă la un acord pentru a opri intrarea Greciei în incapacitate de plată și au în vedere, eventual, extinderea amânării cu şase luni a programului de salvare și furnizarea de până la 18 miliarde de euro în fonduri de salvare. Negociatorii Greciei îşi propun, de asemenea, să se angajeze în reducerea datoriilor țării lovite de austeritate, dar oficialii de la Atena au subliniat un progres bazat pe un răspuns pozitiv din partea prim-ministru grec, Alexis Tsipras. Negocierile au continuat în noaptea de duminică spre luni, cu câteva ore înainte de întâlnirile esențiale ale-miniștrii de finanțe din zona euro și liderii de la Bruxelles, la care sunt aşteptaţi să participe cancelarul german Angela Merkel, președintele francez François Hollande și premierul grec Alexis Tsipras. Toate cele trei lideri au vorbit în ultimul weekend, la negocieri contribuind şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.”

„Grecia işi internsifică eforturile înaintea summit-ului crucial de luni”, scrie Le Monde.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras şi-a intensificat în weekend reuniunile de la palatul Maximou pentru a definitiva lista de propuneri adresate creditorilor Greciei înainte de Summit-ul European de luni. Aceste întâlniri vor continua până în ultimul minut, dar de această dată cu creditorii: domnul Tsipras s-a întâlnit duminică seara cu reprezentanții Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene și ai Fondul Monetar Internațional pentru a le prezenta rezultatul negocierilor sale cu guvernul de le Atena.”

“Pieţele financiare sunt extreme de nervoase înainte de următoarea mutare a Greciei” scrie portalul de ştiri american Business Insider.

„Pachetele de acţiuni cotate pe piaţa futures americană au explodat la tranzacţionarea de bursele asiatice luni dimineaţă, după ce prim-ministrul grec Alexis Tsipras a oferit un nou pachet de reforme creditorilor Atenei, într-o încercare de a obţine un acord de ultim moment la reuniunea de urgenţă care va avea loc astăzi. Grecia va atinge punctul culminant în această săptămână şi se presupune că piețele vor fi extrem de nervoase. Bursele sunt, de obicei moderate şi speră la o înțelegere.”


Te-ar putea interesa și: