“Pentagonul a confirmat prezența a cinci nave militare chineze în Marea Bering, care desparte Rusia de statul american Alaska, unde se află în prezent președintele Barack Obama, într-o vizită axată pe impactul schimbărilor climatice. Navele se află în apele internaționale, în apropierea insulelor Aleutine, a declarat comandantul Bill Urban, confirmând o informație apărută în cotidianul Wall Street Journal. “Este pentru prima dată când observăm nave militare chineze în Marea Bering”, a menționat purtătorul de cuvânt, subliniind că vasele militare pot naviga liber în apele internaționale. Potrivit WSJ, au fost observat trei nave de luptă, una de debarcare și una de aprovizionare. China și-a exprimat recent interesul față de Arctica, la care Marea Bering oferă acces. Observator în Consiliul Arcticii, China face parte dintre statele care explorează posibilitatea de a exploata rute maritime spre Vest trecând prin Oceanul Înghețat”, mai scrie Wall Street Journal.

“China: paradă militară care comemorează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”, titrează The Guardian.

“Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi victoria din 1945 împotriva Japoniei, în deschiderea impunătoarei parade militare ce marchează 70 de ani de la capitularea ocupantului nipon. “Victoria totală în războiul anti-japonez a făcut din nou din China o mare ţară a lumii”, a declarat preşedintele chinez în Piaţa Tiananmen “China nu va căuta niciodată hegemonia, nici nu va încerca să se extindă. Ea nu va provoca niciodată suferinţe tragice altor naţiuni”, a dat asigurări Xi Jinping. Circa 12.000 de militari şi 500 de vehicule militare şi-au început apoi parada, survolată de aproape 200 de avioane şi elicoptere, simboluri ale ascensiunii Chinei pe scena internaţională. La defilare iau parte şi aproape 1.000 de militari străini, printre care un detaşament rus. Printre invitaţii străini la paradă se află preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. În schimb, liderii principalelor democraţii occidentale, în frunte cu preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitaţia. Singurul reprezentant la ceremonii al marilor diplomaţii occidentale este ministrul de Externe francez, Laurent Fabius.”

“În timpul demonstraţiei de forţă, China anunţă scăderea efectivelor sale militare”, scrie The New York Times.

"Preşedintele chinez Xi Jinping a ajunţat joi ca va reduce efectivele Armatei Populare de Eliberare cu 300.000 de oameni. Şeful statului chinez descrie această reducere a efectivelor militare ca pe un gest pacifist, în aceste vremuri în care vecinii chinei îşi manifestă îngrijorarea în privinţa revendicărilor teritoriale şi puterii militare a Beijingului. Armata Chinei este estimată la circa 2,3 milioane de militari, fiind cea mai numeroasă armată din lume.”

“Fotografia unui copil immigrant, care a fost găsit mort pe o plajă turcă, unică în presa europeană”, scrie Le Monde.

“Europa, unde cresc tensiunile ca urmare a afluxului zecilor mii de refugiaţi şi imigranţi, a trăit un şoc după publicarea unei fotografii cu trupul unui băieţel de trei ani pe o plajă din Turcia, care s-a înecat în naufragiul în Mediterana a două ambarcaţiuni ce transportau sirieni. Cele două ambarcaţiuni au dispărut în noaptea de marţi spre miercuri în largul oraşului Bodrum de pe coasta turcă în timp ce se îndreptau spre insula greacă Kos, unul dintre punctele de trecere maritime între Turcia şi Europa, atunci când s-au scufundat, potrivit Gărzii de coastă turceşti. Alertaţi rapid de ţipetele celor naufragiaţi, echipele de salvare au recuperat 12 cadavre, inclusiv al lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, şi al fratelui său Galip, de cinci ani, care de asemenea a pierit în naufragiu, potrivit mass-media de la Ankara.”