Revine starea de urgență! Întreaga Europă e în alertă în condițiile în care Covid-19 continuă să lovească  din plin în mai toate țările.

Într-o importantă țară a intrat în vigoare la miezul nopţii de duminică spre luni o nouă stare de urgenţă la nivel naţional. Este vorba de Cehia. Guvernul premierului Andrej Babis a decis să declare starea de urgenţă din cauza „creşterii semnificative” a numărului de infectări cu noul coronavirus.

Executivul poate, în acest context, să restricţioneze libertatea de întrunire a cetăţenilor, iar instanţele vor putea percepe amenzi mai mari pentru încălcarea liniilor directoare privind siguranţa medicală.

Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, însă de data aceasta frontierele Cehiei vor rămâne deschise.

La evenimente şi adunări publice, numărul maxim de participanţi este de 10 în interior şi 20 în aer liber. Evenimentele sportive profesioniste vor avea loc fără spectatori. Companiile, magazinele şi restaurantele nu sunt afectate de aceste noi reglementări.

Decizia a fost luată după ce a fost înregistrat un nou record al numărului de contaminări zilnice cu COVID-19. Vineri, în această țară s-au înregistrat 3.792 de cazuri. Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, o medie de 303.3 persoane la 100.000 de locuitori a fost infectată în Cehia în ultimele 14 zile. Spania este singura ţară care o depăşeste, cu o medie de 319.3 la suta de mii de locuitori.

Și în Franța lucrurile sunt dramatice. Aici s-a depăşit sâmbătă recordul de infectări zilnice, cu un număr de 16.972 de cazuri înregistrate în 24 de ore, au anunţat autorităţile de la Paris sâmbătă seară. În consecință, se va dispune impunerea de noi restricții.

Autorităţile franceze vor impune pentru Paris şi regiunea pariziană nivelul maxim de alertă sanitară la începutul acestei săptămâni.

Decizia va fi implementată ca urmare a creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, arată un anunț făcut duminică de biroul premierului Jean Castex.