Întrebat ce se va întâmpla dacă în România va continua să crească numărul de cazuri de COVID-19 și dacă vom avea din nou stare de urgență, ministrul Sănătății a precizat că momentan nu există o astfel de perspectivă.

„În acest moment nu avem această perspectivă, dar noi trebuie să gândim destul de pragmatic. Raportăm și acceptăm tot ce vine din pre-spital, dar suntem aceleași persoane din corpul medical, pe care le detașăm, le transferăm… Trebuie să gândim un lucru: Avem un moment în care personalul medical are un anumit rodaj”, a spus Tătaru, la TVR.

Nu trebuie să ”forțăm sistemul”

Totodată, ministrul a mai vorbit și despre situația din spitalele din țară. Acesta a menționat o vizită făcută la unitățile medicale din București și Ilfov. În același timp, el a făcut un apel la cetățeni să respecte regulile impuse pentru a nu ”forța un sistem”.

”Azi am fost la spitale din București și Ilfov. Creștem capacitatea și avem mai multe paturi dotate, dar haideți să vedem dacă respectăm regulile. Haideți să nu forțăm un sistem să vedem cât duce. Avem acum 144 de puncte de testare și putem prelucra 27.000 de teste pe zi. Mergem în toată țara și căutăm paturi goale.

Am dus bolnavi din București până la Bârlad. Nu trebuie să vedem ce se va întâmpla la 3.000. Cei care sunt în prespital să se gândească”, a mai declarat ministrul.

Răspunsul care a șocat România

Un ultim răspuns uluitor al ministrului i-a șocat pe toți. Întrebat ce vor face medicii și autoritățile în cazul în care se depășesc 3.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că treaba va continua.

„Ce facem și cu aceste 2.500 de cazuri. Mergem în toată țara și căutăm paturi de terapie intensivă acolo unde sunt goale. Lumea trebuie să înțeleagă că una e să ai 200 de cazuri pe zi și alta e să ai 2.500 de cazuri pe zi”, a spus acesta.