Fie ca petreceti sarbatorile de iarna sau doar un week-end in Budapesta, trebuie sa cumparati un Card Budapesta. Acesta costa 3.400 forinti (pentru 48 de ore) sau 4.000 de forinti (pentru 72 de ore), este valabil pentru un adult si un copil de maximum 14 ani si va ofera posibilitatea de a circula gratuit pe toate mijloacele de transport in comun, intrari gratuite si reduceri la peste 60 de muzee, bilete cu reducere pentru spectacole, reduceri in anumite magazine si restaurante, precum si la inchirierea de autoturisme si la microbuzele catre aeroport. Cardul este disponibil in peste 250 de locuri din capitala Ungariei: la intrarea in metrou, la birourile de informare turistica, la agentiile de turism, la aeroport, precum si in alte tari la anumite reprezentante ale companiei aeriene Malev.
Initial doua orase diferite, Buda si Pesta, despartite de Dunare au fost unite abia in 1873. In Buda, mai exact in partea care se numeste Budai Var, se gasesc toate monumentele istorice importante.
Palatul Regal, distrus de turci si refacut, distrus apoi in al doilea razboi mondial, gazduieste acum Muzeul de Istorie al Budapestei, Biblioteca Nationala, Galeria Nationala de Arta si Muzeul de Arta Contemporana.
In Districtul Medieval, unul dintre cele mai romantice cartiere din Budapesta, au acces numai pietonii, iar unele din casele care pot fi admirate sunt construite in Evul Mediu. Bastionul Pescarilor, construit in 1905 pe locul unei foste piete, ofera o priveliste de neuitat catre Dunare. Biserica Sf. Mathias este aproape la fel de mare ca si Palatul Regal, iar pe pereti sunt fresce cu cele mai importante scene din istoria Ungariei. Un alt punct de interes din Budai var este sistemul de pivnite: fiecare casa din aceasta zona a avut mai multe pivnite adanci, conectate printr-un coridor subteran lung de cativa kilometri, folosit ca ascunzatoare si ca sistem de retragere in timpul razboaielor.
Turismul aduce anual peste 3 miliarde euro
Trebuie sa stiti ca rata de schimb leu-forint este 1 forint – 113 lei. In privinta preturilor, o masa cu trei feluri de mancare la un restaurant mediu costa intre 1.500 si 3.000 de forinti, o paine (de un kilogram) ajunge la 100 de forinti, o sticla de vin costa intre 250 si 2.000 de forinti, o sticla de bere intre 80 si 350 de forinti, un kilogram de mere este in jur de 200 de forinti, un hamburger intr-un fast-food poate costa si 700 de forinti, iar un bilet la film, intre 600 si 900 de forinti.
In intervalul ianuarie-august 2001, peste 4,2 milioane turisti au petrecut 13 milioane de nopti in hotelurile din Ungaria, ceea ce inseamna o crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Conform Bancii Nationale a Ungariei, incasarile din turism pe primele opt luni din an s-au ridicat la 2,9 miliarde euro, cu aproape 20% mai mult decat anul trecut.
In aceasta perioada, hotelurile au functionat la capacitatea medie de 38%, media la hotelurile de patru si cinci stele ridicandu-se insa la 60%. Pana la sfarsitul lunii august, veniturile provenite in exclusivitate din cazare au atins suma de 60 miliarde forinti, 77% din suma provenind de la turistii straini. Numarul turistilor din Cehia si Iugoslavia a crescut cu 31%, cel al turistilor polonezi s-a majorat cu 21%, in timp ce numarul vizitatorilor austrieci, germani si croati s-a redus. In schimb, a crescut numarul turistilor americani, japonezi si israelieni.
Conform informatiilor furnizate de sectia de turism din cadrul Consulatului general al Ungariei din Cluj-Napoca, numarul persoanelor care au intrat in Ungaria a crescut cu 18% in ultima perioada, dar numarul turistilor propriu-zisi a ramas constant.
Recent, oficialii maghiari au decis ca, incepand cu ianuarie 2002, strainii care vor sa intre in Ungaria trebuie sa dispuna de o suma echivalenta cu cel putin 30% din salariul minim din Ungaria. Asadar, daca nu detineti cel putin 30% din 50.000 de forinti (salariul minim), politia de frontiera va va interzice sa intrati in tara.
Aceasta suma va va permite sa stati doar trei zile, pentru fiecare zi in plus fiind necesar sa aveti 10% din salariul minim (5.000 de forinti). Persoanele care doresc sa stea in Ungaria mai mult de 90 de zile trebuie sa dispuna de 100.000 de forinti pentru fiecare luna de sedere.     

oferte revelion

1. Arrow Travel
· Budapesta – 320 USD/pers., perioada 28.12 – 02.01. Pretul include: transport cu autocarul, 4 nopti cazare cu demipensiune la hotel doua stele in Budapesta, tururi de oras, cina festiva de Revelion.
2. Vacanta
· Budapesta – 240 USD/pers., perioada 30.12 – 02.01. Pretul include: trei nopti cazare cu demipensiune la hotel Amadeus*** si cina festiva de Revelion.
· Budapesta – 325 USD/pers., perioada 30.12 – 02.01. Pretul include: patru nopti cazare cu demipensiune la Grand Hotel Hungaria**** si cina festiva de Revelion.
· Balaton – 240 USD/pers., perioada 29.12 – 02.01. Pretul include: cazare cu demipensiune la hotel Ezustpark*** si cina festiva de Revelion.
3. Corali
· Budapesta – 465 USD/pers., perioada 30.12 – 02.01. Pretul include: trei nopti cazare la hotel Hyatt Regency*****, mic dejun, cina festiva de Revelion si program special, folosirea piscinei, saunei, salii de fitness.
4. Romantic Travel
· Budapesta – 386 USD/pers., perioada 29.12 – 02.01. Pretul include: patru nopti cazare la hotel Novotel Congress****, mic dejun, cina festiva de Revelion cu program.
· Budapesta – 354 USD/pers., perioada 30.12 – 02.01. Pretul include: trei nopti cazare la hotel Mercure Korona****, demipensiune, cina festiva de Revelion cu program, folosirea piscinei si saunei.
5. CMB Travel
· Budapesta – 230 USD/pers., perioada 30.12 – 03.01. Pretul include: patru nopti cazare la Hotel Rubin****, mic dejun, cina festiva de Revelion.