RetuRO: A fost inaugurat primul centru de sortare a ambalajelor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inaugurat centrul regional al RetuRO SGR la Bonțida, Cluj, marcând un pas semnificativ către implementarea Sistemului Garanție Returnare (SGR) în România.

Acesta este un moment crucial pentru economia circulară a țării, transformând România dintr-o „țară a depozitării” într-una a reciclării.

Declarându-se conștient de eforturile depuse în ultimele luni și ani pentru realizarea acestui proiect, ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța centrului de sortare și numărare în cadrul SGR.

Centrul este esențial pentru procesul de reciclare, începând cu momentul în care cetățenii introduc ambalajele în fanta de colectare.

Centrul de sortare, o piesă cheie pentru procesul de reciclare

Ministrul a subliniat că, deși cetățenii își încheie misiunea odată ce au depus ambalajul, începe o cursă contra cronometru pentru ca fiecare dintre cele 7 miliarde de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu să ajungă la fabricile de reciclare. Astfel, centrul de sortare și numărare este o piesă cheie în asigurarea unei gestionări eficiente a deșeurilor și în generarea de locuri de muncă și investiții în industria reciclării.

Sistemul Garanție Returnare este privit ca unul dintre cele mai mari proiecte de economie circulară și un parteneriat public-privat de succes.

Ministrul a menționat că statul român și-a îndeplinit responsabilitățile în cadrul acestui parteneriat. Centrul inaugurat reprezintă o dovadă a implicării sectorului privat.

Proiectul este văzut ca un beneficiu major pentru cetățeni. Proiectul le oferă acestora un sistem modern de gestionare a deșeurilor și promovând reciclarea la nivel național.

De asemenea, ministrul a mulțumit tuturor celor implicați în proiect:

  • de la membrii Guvernului și consultanți
  • până la producători, retaileri și angajații RetuRO
Mircea Fechet
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / George Călin

România se va transforma într-o țară de reciclare

La finalul discursului, ministrul a încurajat optimismul în rândul micilor comercianți și producătorilor, asigurându-i că Sistemul Garanție Returnare va transforma România dintr-o țară de depozitare într-una de reciclare.

Sistemul Garanție Returnare devine obligatoriu pentru toți comercianții. El se aplică tuturor produselor ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din:

  • sticlă
  • plastic
  • metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

Lansarea națională a programului SGR va avea loc pe 30 noiembrie la un supermarket din București. Detalii despre mecanismul SGR sunt disponibile pe site-ul oficial https://returosgr.ro.