Oficialul FMI, care susținea că Fondul va avea nevoie de resurse suplimentare mai mici decât se estima anterior, a subliniat că succesul înregistrat în primul trimestru de unele ţări în strângerea de fonduri de pe pieţele financiare a relaxat presiunile pentru majorarea semnificativă a resurselor aflate la dispoziţia FMI.
Într-un interviu publicat marţi în cotidianul italian Il Sole 24 Ore, Christine Lagarde a salutat reformele adoptate de guvernul italian adăugând că încrederea pieţelor s-a îmbunătăţit după ce autorităţile de la Roma au convenit să se supună unei supravegheri crescute din partea FMI, potrivit Agerpres. ”Sper cu adevărat că săptămâna aceasta vom ajunge la o masă critică de peste 400 miliarde de dolari. Suntem hotărâţi să facem tot ce putem”, a declarat oficialul FMI, adăugând însă că parafarea unui acord final ar putea dura ceva mai mult timp.
Miniştrii de finanţe din G20 urmează să se întâlnească săptămâna aceasta la Washington pentru a discuta solicitarea FMI privind majorarea resurselor.
Totodată, în interviul acordat Il Sole 24 Ore, Christine Lagarde a apreciat că criza creditului s-a diminuat. ”Evaluarea totală a riscurilor este neschimbată, însă suntem în luna aprilie şi unele ţări au strâns deja de pe pieţe mai mult de jumătate din fondurile de care au nevoie în 2012, astfel încât estimările noastre s-au diminuat”, a spus Lagarde.
În luna ianuarie a acestui an FMI a estimat că va avea nevoie de fonduri suplimentare de 500 miliarde de dolari pentru a putea acorda credite şi de alte 100 miliarde de dolari pentru rezervele sale, în ideea de a pune la punct o plasă de siguranţă faţă de riscurile provenite din zona euro.