‘O restructurare va duce probabil la colapsul băncilor din Grecia’, a declarat oficialul elen.

De asemenea, George Papandreou a apărat pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei, spunând că plătitorii de taxe din Germania vor profita de pe urma acestui împrumut.

Ultimele date de la Banca Centrală a Greciei arată că anul trecut finanţarea oferită de BCE instituţiilor de creditare elene aproape s-a dublat, ajungând la 97,6 miliarde de euro în decembrie, la aproximativ 19,5% din activele sistemului bancar din Grecia.

Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei.

‘Guvernul grec încurajează astfel de iniţiative, care vizează consolidarea sectorului bancar şi găsirea unei ieşiri mai rapide din criză’, a declarat ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).