MAE transmite că partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, faptul că, momentan, pentru cetăţenii români se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Din acest motiv, începând cu data de 10 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se supună măsurii de auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Recomandările experţilor de sănătate

MAE adaugă că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenţi Covid-19 din toate ţările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârşitul acestei luni.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor de internet londra.mae.ro, gov.uk şi mae.ro

Anunțul inițial

România nu a fost inclusă de Marea Britanie pe lista celor 59 de țări și teritorii considerate cu risc redus, ai căror cetățeni nu vor mai fi nevoiți să se auto-izoleze la sosirea pe insulă. Din acest motiv, românii care merg pe insulă după data de 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile, potrivit gov.uk

Trebuie menționat că pe lista respectivă se află țări vecine României, mai precis Ungaria și Serbia.