Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a clarificat situația privind zvonurile legate de restricțiile de conducere ce ar putea fi impuse românilor până în 2050.

Contrar informațiilor apărute în presă, Fechet a declarat că nu există nicio intenție de a limita libertatea de mișcare a cetățenilor.

Mircea Fechet dezminte zvonurile privind limita de kilometri

El a declarat că nu știe de unde a apărut informația și că a citit câteva știri în acest sens. Chiar a observat o efervescență considerabilă pe acest subiect pe rețelele de socializare. În acest context, Mircea Fechet și-a exprimat regretul că nu a clarificat mai devreme situația.

„Îmi pare rău că nu am clarificat mai repede lucrul acesta pentru că sincer nu am crezut că astfel de știri ar putea să îngrijoreze populația din România”, a declarat ministrul la TVR Info.

Despre cifra de 6.500 km pe an, menționată în strategia pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ministrul a explicat că aceasta reprezintă o medie estimată pentru anul 2050. Actualmente, românii conduc în medie mai puțin de 6.500 km pe an, iar această valoare ar fi păstrată în viitor conform estimărilor.

Strategia pe termen lung este un document care are peste 100 de pagini, a precizat Mircea Fechet. Aceasta acoperă o serie de inițiative pentru reducerea amprentei de carbon, inclusiv extinderea capacităților nucleare, promovarea autoturismelor electrice și investiții în surse de energie regenerabilă.

În materie de transport auto, spre anul 2050 România va avea din ce în ce mai multe autoturisme electrice, a precizat ministrul, adăugând că, în China, în 2023 o treime din autoturismele puse pe piață sunt electrice.

Ministrul a subliniat că libertatea de a călători nu va fi restricționată și că aceste măsuri sunt orientate spre combaterea schimbărilor climatice.

Cifra apare în strategia pe termen lung privind reducerea emisiilor

Mircea Fechet a menționat că atunci când s-au făcut modelări matematice, consultanții specializați au luat în considerare previziunile privind mobilitatea românilor în viitor. În prezent, tendințele indică faptul că românii conduc mai puțin de 6.500 km pe an în medie, iar această cifră servește drept punct de referință pentru estimările strategiei.

În încheiere, ministrul Mediului a spus clar că „nu îşi propune nimeni nici să scadă, nici să interzică sau să oprească în vreun fel libertatea românilor de a călători”.

„Ar fi ridicol să te oprească Poliţia să se uite câţi km ai în bord şi să te penalizeze”, a subliniat Mircea Fechet.