Moratoriul, care afectează doar segmentul de restaurantelor, vine după ce subsidiara din Canada a lanţului McDonald's a decis să suspende toate cererile sale în cadrul Programului de Muncă Temporară pentru Străini (Temporary Foreign Worker Program – TFW), care a fost lansat în 2002.

De asemenea, guvernul canadian a anunţat că a demarat o anchetă asupra presupuselor abuzuri derulate în cadrul acestui program destinat industriei restaurantelor.

Ministrul Muncii din Canada, Jason Kenney, a anunţat că guvernul a introdus un moratoriu cu privire la procesare noilor cereri venite din partea restaurantelor, în plus va împiedica restaurantele să angajeze muncitori pentru locurile neocupate în cazul cererilor deja aprobate. Kenney a adăugat că guvernul canadian analizează o serie de modificări la programul TFW pentru a se asigura că angajatorii recrutează şi pregătesc canadieni.

”Guvernul nostru a fost foarte clar. Canadienii trebuie să aibă prima opţiune pentru locurile de muncă disponibile”, a declarat Jason Kenney.

În schimb, guvernul canadian a subliniat că moratoriul nu vizează şi programul de muncă temporară pentru străini destinat sectorului agricol. În cazul acestui sector, guvernul susţine că există dovezi privind existenţa unui deficit de forţă de muncă adăugând că locurile de muncă în ferme sunt prin definiţie locuri de muncă pe termen scurt. (Sursa: Agerpres)