Abateri de la proiectele de execuţie şi utilizarea materialor de construcţie neverificate şi cumpărate de la staţii neautorizate sunt doar două dintre normele încălcate de dezvoltatorii imobiliari, a declarat pentru Capital Online Adrian Balaban, inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii (I.S.C.).

„Folosirea materialelor neverificate care nu sunt de provenienţă naţională şi nu sunt corespunzătoare specificului unei ţări cu risc seismic ridicat cum este România – materiale ce concură la asigurarea stabilităţii şi rezistenţei clădirilor, respectiv oţel beton şi beton, reprezintă una dintre normele încălcate de către dezvoltatori”, a spus el. 

“Constructorul român preferă, de multe ori, să cumpere beton de la staţiile neautorizate sau fără să aibă controlul calităţii acestui produs”, a adăugat Balaban.

Adrian Balaban recomandă cumpărarea unui apartament într-un bloc nou, deoarece normele tehnice de proiectare folosite în construirea locuinţelor noi sunt îmbunătăţite, iar dezvoltatorii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, blocurile noi, mai ales cele construite după 1997, sunt mai rezistente la cutremure.

Pentru a nu avea surprize, la cumpărarea unei locuinţe noi, beneficiarul trebuie să solicite dezvoltatorului cartea construcţiei şi procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.