Această vizită a provocat stupoare la Chişinău, mai ales că Plahotniuc, considerat cel mai corupt om de afaceri în Republica Moldova, s-a întâlnit cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri euroasiatice, cu care s-a şi fotografiat. 

Cu această ocazie, Nuland a remarcat rezultatele obţinute de coaliţia de guvernare din Republica Moldova în primele luni de activitate. 'Continuaţi în ritmul acesta şi noi vă vom susţine', a fost mesajul trimis de Victoria Nuland autorităţilor moldovene. Ea a accentuat necesitatea ca guvernul Republicii Moldova să acţioneze consecvent pe calea reformelor. Mai mult, Victoria Nuland a spus că Washingtonul este gata să trimită la Chişinău un grup de experţi în domeniile-cheie pentru a ajuta executivul în implementarea măsurilor de reformă la care s-a angajat, a relatat portalul Deschide.md. 

La rândul său, Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernul moldovean este decis să continue reformele necesare şi să asigure stabilitatea Republicii Moldova. 

Încercând să dezlege misterul acestei vizite controversate, publicaţia Jurnal.md a aflat de la serviciul de presă al PD că Plahotniuc efectuează vizita în SUA în calitate de coordonator executiv al Consiliului coaliţiei de guvernare, o funcţie ce nu a mai existat până acum. 

Reprezentanţi ai societăţii civile moldovene consideră că această nouă funcţie a fost inventată pentru a-i oferi legitimitate lui Vladimir Plahotniuc peste hotare. 

Ambasada SUA la Chişinău a precizat, pe de altă parte, că Vlad Plahotniuc face parte dintr-o delegaţie condusă de vicepremierul Octavian Calmîc. Dar chiar şi cu aceste explicaţii, analiştii moldoveni se arată nedumeriţi de faptul că Plahotniuc, al cărui nume este asociat cu cele mai mari scandaluri de corupţie de la Chişinău, a putut fi inclus în delegaţia guvernului moldovean pentru această vizită în SUA. 

'Domnul Plahotniuc este simbolul corupţiei şi a devenit între timp şi simbolul dictaturii. Este o greşeală din partea guvernului american să se asocieze cu o asemenea persoană în ochii opiniei publice. Ştiu faptul că administraţia Obama doreşte să-şi încheie mandatul în linişte fără niciun fel de probleme în nicio ţară. Din acest considerent, ţinând cont de vecinătatea (Republicii Moldova) cu Ucraina, americanii vor stabilitate. Iată cum ne putem explica în mare această vizită', a declarat pentru Jurnal.md Vladimir Socor, analist la Fundaţia Jamestown.AGERPRES