Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon consideră că ţara sa nu va adera la Uniunea Europeană, spunând că nici Europa nu este pregătită pentru extindere și că unele state chiar părăsesc UE. Într-un interviu pentru postul de televiziune ONT din Belarus, Igor Dodon a mai afirmat că nu vrea ca Republica Moldova să fie „monedă de schimb în luptele geopolitice ale marilor jucători”, scrie Hotnews.

Igor Dodon a declarat că Republica Moldova are acorduri cu Uniunea Europeană care îi pot servi pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, inclusiv să obțină resurse financiare. El nu crede însă că țara va adera la Uniunea Europeană.

„Da, noi avem acorduri semnate cu UE, pe care le vedem ca pe o posibilitate de a schimba situația și calitatea vieții în Moldova. Dar eu nu cred că Moldova va deveni membră a UE. Europa însăși nu este pregătită pentru extindere. Unele state chiar părăsesc UE. Dar acordurile pe care le avem cu UE sunt o șansă de a utiliza experiența lor, resursele financiare pentru a schimba situația în Republica Moldova”, a precizat preşedintele moldovean.

În plus, Igor Dodon spune că doreşte intensificarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică: „Noi trebuie să fortificăm aceste relații, acestea sunt piețele noastre tradiționale, aceștia sunt frații noștri. De aceea, trebuie să întoarcem parteneriatul strategic și pe această direcție”.

Preşedintele Republicii Moldova vrea ca ţara sa să aibă relații bune și cu Estul și cu Vestul, dar nu îşi doreşte ca Republica Moldova să fie „monedă de schimb în luptele geopolitice ale marilor jucători”: „Noi trebuie să fim prieteni cu toți, dar nu cu cineva împotriva cuiva”.