Una dintre cele mai apreciate stațiuni de le litoralul Mării Negre, Vama Veche, a inaugurat weekendul acesta prima deschidere oficială pentru turiștii care și-au făcut curaj să plece de acasă odată cu finalizarea stării de urgență și cu siguranța că, din cauza tardivității autorităților privind măsurile de implementat în cazul stării de alertă, nu vor fi amendați și nu vor păți nimic. Și chiar așa s-a întâmplat.

Ziua de 1 Mai, extrem de aglomerată de obicei, a fost uitată în acest an, rămânând doar nostalgia de pe Facebook și amintirile celor care văd în această comună de la capăt de țară un adevărat paradis. Și pe bună dreptate, chiar este. Nu mulți au fost cei care s-au încumetat la drum, însă pentru cei mai mulți dintre ei a meritat efortul. Spun asta cu regretul că Vama Veche a făcut și victime în aceste zile, după ce un tânăr motociclist și-a pierdut viața într-un accident duminică după amiază. M-am cutremurat. Era unul dintre cei alături de care stătusem două zile la cazare. Cu toate că nu i-am cunoscut și am păstrat mereu distanța față de grupul respectiv, doar ideea în sine că cineva pe care l-ai auzit râzând și vorbind toată noaptea acum nu mai este te poate face să te gândești la cât de subțire este limita dintre viață și moarte. Inițial trăia, după un accident teribil în care, la câteva zeci de secunde după ce a plecat de la cazare i s-a blocat acelerația și a pierdut controlul motocicletei.

În acestul weekend numărul celor veniți în Vamă nu a fost unul foarte mare, grupurile aflate la un moment dat pe plajă sau pe străzi putând fi numărate pe degete. Poate nu o să mă credeți, dar parcurile din București (și mai ales haosul din Herăstrău), au fost cu mult mai pline decât momentele maxime de aglomerație din Vamă. M-am simțit mai în siguranță acolo decât în Capitală.

O zi de Vamă în stare de alertă

Acțiunea s-a petrecut în special pe plajă, în grupuri mici de oameni, separați la distanțe sigure chiar și atunci când făceau parte dintr-un grup de prieteni care se cunoșteau. Au fost deschise  și două restaurante, în regim take away, alături de supermarketurile locale. Comenzile la mâncare decurgeau astfel: ajungeai la o fereastră, dădeai comanda, o plăteai și apoi îți lăsai numărul de telefon. Atunci când comanda era gata erai chemat să o iei și nu aveai voie să o consumi acolo. Cei mai mulți mâncau pe plajă, cu fața la mare.

Oamenii s-au plimbat pe lungul drum al Vămii, de la granița cu Bulgaria până spre stațiunea 2 mai și pe Strada Principală, restul străzilor fiind aproape goale. Puțini au fost cei cazați pe litoral, mulți alegând doar să vină cu mașina sau cu motocicleta pentru câteva ore să vadă Vama în desfășurare și apoi să plece. Eu am stat la o căsuță, într-o cameră bine dezinfectată. „Aveți grijă să vă spălați pe mâni dacă mâncați sau ceva după ce ați pus mâna pe clanță, clorul omoară tot”, ne-a spus proprietarul care s-a pregătit pentru mâna de turiști care au ajuns pe litoral.

Viorel Iliescu, Grupul Vamaioții, Foc pe malul mării

Atmosfera timpului trecut

Ceea ce devenise o stațiune extrem de aglomerată, mai ales de 1 mai și în weekenduri, Vama Veche pare că a revenit la liniștea de altă dată. Mai puține mașini, mai puțini oameni și multă liniște. Zgomotul teraselor și zumzetul oamenilor a fost înlocuit de vocile oamenilor și de câteva boxe portabile și telefoane răzlețe. Mulți doar au venit să vadă marea și au plecat.

Foto: Elisabeta Bîrnaci – Strada Ion Creangă, Vama Veche, Grupul Vamaioții

Ce mare este plaja fără șezlonguri și umbreluțe! Și cât spațiu. Mulți uitaseră cum arată Vama goală. În aceste zile au avut șansa să o cunoască altfel. Am fost uimit de modul în care cei prezenți au înțeles că trebuie să se respecte dacă vor ca mai târziu sezonul să se redeschidă complet.

Adriana Nane, Grupul Vamaiotii, Pescărie

Natura a revenit la viață

Macii și florile și-au făcut și ele apariția, dacă nu au mai fost călcate în picioare de oameni și mașini. Natura pare că a revenit la viață, însă oamenii, mai ales cei care lucrează pe litoral, sunt îngrijorați. Nu se așteaptă la foarte mulți turiști și unii au ales să nu își mai deschidă afacerile anul acesta sau să se reorienteze. Și angajații se tem că nu vor mai avea în buzunarul salariile de anul trecut deoarece și numărul turiștilor va fi mai redus. Rămâne de văzut momentul în care Guvernul va decide noul val de măsuri în funcție de desfășurarea pandemiei coronavirus în România.

Ingrid Dogaru, Grupul Vamaioții, Maci pe malul mării

Am văzut o singură chitară în Vamă,  într-o noapte și un grup răsfirat de oameni care o ascultau. De asemenea, au fost și câteva focuri de tabără.

Artistă în Vama Veche, prima expoziție din acest an. (https://www.facebook.com/amintiridinvamaveche/

Răsărit Vama Veche, foto Vlad Cîrstea

Clubul Molotov, închis pentru moment.

Barurile și cluburile rămân în continuare închise. Se pare că anul acesta cei mai mulți își vor cumpăra băutură și produse din supermarketurile și magazinele locale. Experiementul Vama Veche va continua săptămâna viitoare. Mă așteaptă o nouă declarație pe propria răspundere și noi informații de pe litoral.