Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Business

REPORTAJ: Cum se face caşcavalul în România

Autor: | | 2 Comentarii | 6976 Vizualizari

Am văzut în nenumărate rânduri cum este pregătită brânza, dar nu și cașcavalul. De aceea, a fost interesant să văd cum laptele de la bălţata românească ajunge în fabrică şi este transformat în caşcaval.

În primă instanţă am ajuns la ferma Szocs din Corneşti, judeţul Cluj. Ferma Szocs este o afacere de familie ce a fost înfiinţată în 2004 cu 3-4 vaci, iar  în 2014 numărul bovinelor de lapte a ajuns la 45. Astfel, zilnic ferma livrează 700 de litri de lapte către Hochland pentru a fi folosit în fabrica de la Sovata. Ferma se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare, din care 70 sunt luaţi în arendă. Ferma este o afacere deţinută de o familie alcătuită din 5 membrii, soţul, soţia şi trei băieţi. În 10 ani de când a pus pe picioare ferma, familia Szocs a investit 340.000 de lei în amenajarea spaţiului şi în utilaje agricole. Familia a încercat să obţină fonduri europene pentru utilaje agricole în valoare de 40.000 de euro, dar birocraţia i-a împiedicat.

Ferma Szocs este unul dintre cei 230 de furnizori ai grupului german. La preluarea fabricii din Sovata, adică în 1999, multinaţionala lucra cu 6.000 de furnizori care livrau cantităţi mici de lapte. În schimb, acum cele 7 cisterne Hochland recoltează zilnic 100.000 de litri de lapte de la mai puţini furnizori, dar în cantiăţi cuprinse între 500 şi câteva mii de litri de la fiecare fermă în parte.

În a doua etapă am ajuns la fabrică. Aici, vizita a fost efectuată în grupuri de câte 10-12 persoane în condiţii foarte stricte: fără aparate foto, fara pixuri sau carneţele, fără bijuteri, şi echipaţi din cap până-n picioare cu costume şi bonete de unică folosinţă. După ce ne-am spălat şi dezinfectat mâinile, am ajuns în laboratorul de analize. Aici câţiva oamenii testau laptele ce urma să intre în fabrică. În sala de pasteurizare am văzut doar containere mari unde era pasteurizat sau smântânit laptele pentru produsele cu mai puţine grăsimi. Nu am reuşit să vedem laptele pentru că totul era ermetic închis, astfel încât să nu pătrundă niciun microb.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Cancan

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.