Statele Unite au anunţat vineri că vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încât Kievul să poată asigura „suveranitatea” teritoriului său, pe fondul tensiunilor americano-ruse legate de conflictul ucrainean, a relatat AFP. Anunţul a fost făcut la 24 de ore după ce Uniunea Europeană a prelungit, la rândul său, pentru şase luni severele sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în conflictul care devastează estul Ucrainei de peste trei ani şi jumătate.

„Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei capacităţi defensive consolidate (…) pentru a ajuta Ucraina să îşi clădească apărarea pe termen lung, să îşi apere suveranitatea, integritatea teritorială şi să se protejeze împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Livrarea oricăror arme îi încurajează pe cei care susţin conflictul din Ucraina să recurgă la ‘scenariul de forţă’, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Grigorii Karasin, citat de agenţia RIA, reacţionând la anunţul Departamentului de Stat. La rândul său, Franţ Klinţevici, membru al comisiei pentru securitate a camerei legislative superioare de la Moscova, citat de Interfax, a afirmat că Ucraina va considera livrările de arme drept un sprijin în favoarea acţiunilor sale. ‘Americanii, de fapt, împing în mod direct forţele ucrainene spre război’, a susţinut Klinţevici. 

Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, citat de agenţia TASS, decizia SUA subminează încă o dată acordul de la Minsk din 2015.

Sursa: Agerpres