Vaslui, Pitesti, Ploiesti sau Giurgiu. Acestea inregistrau pierderi si se spera ca autoritatile locale vor putea sa le faca profitabile. Doar in putine cazuri s-a intamplat asa. In rest, situatia financiara a ramas cea initiala, daca nu chiar s-a inrautatit, procesul de debransare accelerandu-se. „Principala cauza o reprezinta lipsa de performanta manageriala a celor care administreaza centralele”, crede secretarul de stat Ioan Radu, presedintele ANRSC.
Daca hotararile de guvern prin care centralele treceau la municipalitati prevad ca sunt interzise disponibilizarile colective pe termen de un an, astfel incat cei circa 8.000 de angajati au fost siguri de posturi pana pe la inceputul acestei veri, nu aceeasi este situatia cu centralele termice care s-au inchis in diverse colturi de tara. Debransarile in cascada au lasat pe drumuri mii de angajati. O parte dintre acestia au fost recuperati de primarii si au fost recalificati, cum s-a intamplat la Satu-Mare, in timp ce altii au reusit sa se angajeze la firmele care furnizeaza sau intretin centrale de scara ori de apartament.
Transferul centralelor a pus multe municipalitati in situatia de a avea doua societati care se ocupa de aproximativ acelasi lucru: productia si/sau distributia energiei termice. Cea mai des pomenita solutie este cea a fuziunii, care este discutata acum, pe langa Timisoara, in Brasov si Iasi.
In timp ce unii nu-si mai vad capul de atatea probleme, altii se bucura. Societatile de distributie a gazelor naturale au capatat, in urma debransarilor, peste un milion de noi clienti. Acestia cumpara gazele naturale la un pret cu circa 10% mai mare decat firmele. „Acest pret va creste cu mult dupa aderarea la Uniunea Europeana. In plus, este posibil ca in pret sa intre si investitiile necesare pentru redimensionarea conductelor spre blocuri”, spune Cristian Oniceanu, expert al ANRSC.
Dar poate ca cea mai importanta consecinta a miscarilor de pe piata energiei termice va fi o probabila crestere a tarifelor la energia termica. Oprirea sau doar reducerea capacitatilor termocentralelor, care sunt astfel proiectate incat sa produca in acelasi timp si energie electrica si termica, va face ca Termoelectrica sa utilizeze centrale cu randament mult mai scazut. Cum societatea furnizeaza circa 57% din necesarul de energie al Romaniei, efectul poate fi unul destul de important.
Nu in ultimul rand, debransarile provoaca cresterea pretului gigacaloriei produse de centrala respectiva. si daca pretul de referinta, de 800.000 de lei, va ramane acelasi ca si in iarna trecuta, vor trebui marite subventiile. Ceea ce inseamna ca, in realitate, o parte din caldura celor ramasi la sistemul centralizat va fi platita de toti contribuabilii.