În luna august a anului trecut, cele două companii au semnat un acord preliminar care prevedea asamblarea de LCV (vehicule utilitare uşoare) Renault şi Fiat la uzina ZIL de la Moscova.

'Renault era în negocieri cu ZIL pentru producţia de vehicule utilitare uşoare', a declarat purtătorul de cuvânt de la Renault. 'Din cauza deprecierii rublei, Renault a îngheţat acest proiect şi caută o soluţie pentru a face acest proiect rentabil', a adăugat sursa citată.

Deprecierea rublei face vehiculele asamblate în Rusia mai competitive decât modele importate dar este însoţită de ameninţarea unei crize economice care ar afecta întreaga industrie auto. Moneda rusească a pierdut aproape 8% din valoare de la începutul anului şi 18% de la începutul anului 2013, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Kiev dar şi a ameninţării privind sancţiunile occidentale.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Renault studiază în continuare oportunităţi pentru a produce LCV-uri în Rusia iar uzina ZIL rămâne o locaţie posibilă însă deocamdată nu a fost luată încă o decizie de investiţii.

Cotidianul rus Vedomosti a informat anterior că Renault şi Fiat ar putea abandona proiectul de cooperare cu ZIL. Acest proiect prevedea asamblarea a 50.000 de utilitare pe an, 25.000 modelul Renault Master şi 25.000 Fiat Ducato, începând din acest an.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit între timp un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
Sursa: Agerpres