Arsenal Reșița își reia activitatea după 15 ani

Arsenal Reșița, fabrica de armament din municipiul Reșița, județul Caraș-Severin, se pregătește să își reia activitatea după 15 ani. Ca să repornească, fabrica românească va fi modernizată.

Autoritățile locale cred că acest proiect o să ajute orașul Reșița să fie mai activ în industria de armament din Europa. Pentru renovare, o firmă din Dubai, Emiratele Arabe Unite, a investit bani. Ionuț Chisăliță, șeful fabricii, crede că după ce modernizează totul, fabrica o să aibă un rol important în industria militară din Europa.

„După ce vom finaliza modernizarea și vom asigura întreaga infrastructură necesară, vom începe rapid procesul de producție. Reșița va reveni în scurt timp ca unul dintre pilonii importanți în industria militară românească și, poate, chiar europeană”, a zis el într-o intervenție TV.

La început, vor fi angajați cam 75 de oameni, dar numărul lor o să crească până la 200-300. Mai târziu, fabrica o să mai facă angajări.

„Nucleul Arsenal va rămâne neatins, deci baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare ţeavă de tun sau tot ce va fi legat de acest obiectiv, de această armă. Pe lângă aceasta, vom produce şi obuze”, a adăugat Flavius Nedelcea, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

A fost înființată în anul 1972

A fost înființată în anul 1972 ca să facă tunuri mari și medii. După anul 1990, au început să facă și produse civile. Din 2001, Arsenal Reșița e parte din Compania Națională ROMARM.

ROMARM e cea mai mare companie din România care produce și exportă produse militare. A fost creată în 2000, unind cele mai mari fabrici de apărare din România. ROMARM e cel mai important furnizor de echipament militar și muniție din țară. ROMARM e o companie mare cu capital 100% românesc și e sub controlul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

ROMARM colaborează strâns cu guverne și organizații pentru demilitarizare, dezarmare și securitatea armelor și munițiilor la nivel global. Au capacități speciale pentru a distruge muniția obișnuită a Ministerului Apărării, fără muniția biologică sau nucleară. ROMARM oferă servicii de mentenanță, reparații, revizii și teste pentru diverse produse și sisteme militare:

  • rachete;
  • mașini blindate pe roți sau pe șenile;
  • muniție;
  • tunuri și arme de artilerie.