Oficialii de la Atena sperau că turismul, care reprezintă 15% din PIB şi unde sunt angajaţi aproximativ o cincime din forţa de muncă a ţării, va sprijini perspectivele slabe ale economiei. O creştere de 10% a sosirilor şi o redresare a veniturilor în 2011 au sporit speranţele unei redresări solide în sectorul turismului.

Chiar dacă hotelierii au redus din nou preţurile, Grecia se aşteaptă ca numărul turiştilor să scadă cu 3%, de la 16,4 milioane în 2011, ceea ce ar determina un declin de 5% a veniturilor de aproximativ 10 miliarde de euro (13,2 miliarde de dolari), a declarat şeful principalei asociaţii turistice din Grecia, Andreas Andreadis. Acesta a explicat că relaţiile tensionate dintre Grecia şi Germania, frecventele proteste faţă de măsurile de austeritate şi publicitatea negativă au determinat turiştii să nu mai fie interesaţi de principalele destinaţii din Grecia.

"Nu mai este doar o luptă a politicienilor. A ajuns la oamenii din cele două ţări, Germania şi Grecia. Trebuie să restabilim relaţiile dintre cele două popoare şi să lăsăm deoparte divergenţele dintre bancheri şi politicieni", a afirmat şeful principalei asociaţii turistice din Grecia.

Datele iniţiale arată că pre-rezervările pentru sezonul de vară din Germania, care reprezintă aproximativ 14% numărul total al vizitatorilor din Grecia, au scăzut cu 20-30%. Şi pre-rezervările din Marea Britanie, Italia şi Statele Unite sunt aşteptate să scadă, dar la un nivel mai redus.

Economia Greciei este în recesiune pentru al cincilea an consecutiv şi anul acesta ar urma să înregistreze un declin de 4,3%, deoarece guvernul a impus măsuri dure de austeritate în schimbul pachetului de asistenţă financiară de la UE şi FMI.

Grecia se bazează acum pe turiştii din Rusia, Ucraina, Israel şi Turcia, a declarat Andreas Andreadis.

Veniturile generate de sectorul turistic, un sector vital al economiei Greciei, au crescut cu 9,45% în 2011 comparativ cu 2010, ajungând la 10,519 miliarde de euro, potrivit estimărilor publicate luna trecută de Uniunea operatorilor de turism din Grecia (Sete).

După doi ani de cerere slabă din cauza crizei economice internaţionale, Grecia a profitat în 2011 de ‘primăvara arabă’ pentru a creşte numărul de vizitatori, a anunţat Sete pe baza datelor furnizate de Banca Centrală a Greciei.

Aproximativ 15 milioane de turişti vizitează anual Grecia.
Sursa: Agerpres