Cursul de schimb euro/leu şi indicele compozit al Bursei de Valori, BET-C, au evoluat în tandem în ultimul an şi jumătate, cu un grad ridicat de corelare.
Scăderea unei acţiuni listate la bursă este, în mod normal, strâns legată de evoluţia emitentului. Dacă societatea înregistrează pierderi sau rezultate sub aşteptările investitorilor, acţiunea se depreciază. La nivel de bursă, unde ar trebui să fie reprezentate toate sectoarele economice, trendul ascendent sau descendent este dictat de direcţia macroeconomică, iar recesiunea trage în jos cotaţiile companiilor listate.
Pe piaţa noastră de capital, însă, teoria nu se aplică, deoarece reprezentativitatea industriei şi serviciilor este limitată, fiind absente companii mari din fiecare domeniu. Mai mult, deprecierile din acest an, care au dus la pierderi de ordinul miliardelor de euro în capitalizarea bursieră, au mers în sens contrar rezultatelor financiare ale societăţilor listate, şi chiar al evoluţiei economiei în general.
Raportările financiare ale companiilor au fost, în cea mai mare parte, pozitive. Iar principalele probleme macro, inflaţia şi deficitul de cont curent, se înscriu în aşteptările analiştilor, fără deteriorări suplimentare. Din păcate, cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti au coborât fără excepţii notabile şi fără să ţină seama de creşterea sau scăderea profitului sau a cifrei de afaceri. Se poate observa însă o corelare strânsă între cursul de schimb euro/leu şi evoluţia în ansamblu a bursei, prin indicele compozit BET-C.
Semnalele crizei
Aprecierea monedei naţionale de anul trecut a creat mai multe probleme în economie. Leul puternic a adâncit deficitul de cont curent, lovind în profiturile exportatorilor români şi favorizând importurile. Dar a ajutat titlurile tranzacţionate la BVB să atingă maxime istorice. În iulie anul trecut, când euro a ajuns la un minim de 3,1 lei, nivel considerat nesustenabil, indicii au urcat până la cele mai mari valori din istoria recentă a bursei. Valoarea redusă a monedei europene a reprezentat un semnal de alarmă important, iar aprecierea leului a fost stopată. Căderea bursei a fost pusă însă pe seama crizei financiare internaţionale declanşate de piaţa creditelor subprime americană, intrarea pe trendul descendent fiind favorizată şi de valorile, considerate mult prea ridicate, ale acţiunilor tranzacţionate.
Deşi cauzele au fost diferite, cursul euro/leu şi indicele BET-C au continuat evoluţia în tandem. Euro a început să crească faţă de moneda naţională, iar bursa să scadă. Situaţia s-a accentuat în 2008, cu o prăbuşire de 30% a indicelui bursier şi un salt asemănător pentru cursul euro/leu. Raportările pozitive ale emitenţilor au reuşit doar să atenueze trendul descendent, pierderile la sfârşitul lunii aprilie fiind apropiate de cele de la sfârşitul primei luni a anului, cu „promisiunea“ unei reveniri într-un termen cât mai scurt. De cealaltă parte, leul a evitat prognozele unor analişti care vedeau cursul la 4 lei/euro şi a reuşit chiar o recuperare în ultimele săptămâni, perioadă care coincide cu aprecierea cotaţiilor bursiere. Din nou, cauzele celor două evoluţii au fost diferite. În timp ce euro a pierdut teren din cauza intrărilor masive de valută din perioada sărbătorilor, indicele BET-C s-a apreciat deoarece preţurile foarte scăzute ale acţiunilor au convins o parte a investitorilor să intre la cumpărare. Mişcarea a fost ajutată şi de relativa calmare a pieţelor financiare internaţionale. Dacă urmărim evoluţia celor doi indicatori de pe grafic, putem spune că urmează o perioadă de depreciere a euro şi de creştere a bursei. Însă, actualul nivel al monedei europene este considerat ca fiind sustenabil, apropiat de cursul mediu prognozat pentru 2008. Va rămâne oare şi bursa la actualele cotaţii până la sfârşitul anului?
ÎN OGLINDĂ
Maximul istoric al indicelui BET-C de anul trecut a coincis perfect cu cel mai scăzut nivel al monedei euro faţă de leu din ultimii ani
Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008