Ce spune legislația rutieră despre prioritate în acest caz?

Șoferii ar trebui să știe cine are prioritate și să acorde trecerea corespunzător, reducând astfel riscul producerii unor accidente, dar situația nu stă mereu așa. Nu de puține ori au existat situații în care ambii șoferi au încercat să intre simultan pe banda din mijloc, generând blocaje în trafic, conflicte și chiar accidente.

Legislația rutieră stabilește în acest caz următoarele reguli:

  • șoferul care se află pe banda 3 (cea mai apropiată de sensul opus) și dorește să intre pe banda 2 are prioritate față de șoferul de pe banda 1 (cea mai apropiată de marginea drumului).
  • în consecință, dacă un șofer de pe banda 1 și un altul de pe banda 3 doresc să intre simultan pe banda 2, șoferul de pe banda 3 are prioritate și cel de pe banda 1 trebuie să acorde prioritate.

„Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”, stabilește Articolul 136 din Codul Rutier.

Un exemplu concret este chiar Drumul Național 1 în zona Academiei de Poliție din București, unde există 3 benzi pe fiecare sens de circulație. În contextul traficului intens din unele perioade ale zilei, această regulă devine crucială pentru șoferi.

Poți rămâne fără permisul de conducere

De reținut însă că această regulă este valabilă pe orice tip de drum care dispune de cel puțin trei benzi de circulație, inclusiv autostrăzi, drumuri naționale, județene, locale sau bulevardele din marile orașe.

Conform prevederilor legale, atunci când un șofer nu acordă prioritate celor care au acest drept, poate primi între 4 și 5 puncte de amendă. Asta implică și o sancțiune cuprinsă între 580 și 725 de lei, potrivit ProMotor.

Pe lângă aceasta, se aplică o sancțiune suplimentară constând în suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. În situația în care nerespectarea priorității duce la producerea unui accident rutier, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă mai extinsă, anume 60 de zile.