Inculpații vor fi monitorizați electronic

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că s-a mai făcut un pas important către combaterea fenomenului fugarilor.

Ministrul mai spune că azi, 13 iunie, s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care aleg să fugă de răspunderea penală pentru propriile fapte.

Alina Gorghiu a declarat că Legea 146 din 2021, o inițiativă liberală, a creat un cadru legal care este în prezent aplicabil în cazurile de violență domestică și în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele.

Ea a adăugat că începând cu 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații au dispus măsura:

  • controlului judiciar
  • sau a controlului judiciar pe cauțiune

De asemenea, ea a menționat că aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu.

”Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, arată ministrul Justiției.

Monitorizare electronică pentru fugari

Alina Gorghiu a afirmat că pentru toți cei vizați va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice. Ele au fost denumite „bijuterii judiciare”. Prin intermediul acestora, inculpații vor respecta obligațiile impuse de magistrați.

Ea a adăugat că în cazul în care aceștia încearcă să părăsească țara în ciuda interdicțiilor, se va declanșa o alertă, urmată de o intervenție rapidă a autorităților competente.

Ministrul Justiției mai spune că aceasta este o modalitate modernă de a aduce beneficii întregului sistem judiciar. De asemenea, mai spune că beneficii va avea și societatea în care trăim.

”Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, ”bijuterii judiciare” cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate.

Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, spune ministrul.

România a plătit 10.025.000 lei pentru repatrierea a 803 infractori fugari

Alina Gorghiu a comunicat că statul a cheltuit 10.025.000 de lei pentru aducerea înapoi în țară a infractorilor fugari. Această sumă a fost cheltuită anul trecut. Astfel, au fost aduși în România 803 infractori fugari.

Aceste fonduri ar putea fi direcționate către îmbunătățirea sistemului penitenciar sau modernizarea sediilor instanțelor, a mai spus ministrul Justiției.