Ca urmare a acestor controale s-au dispus sancţiuni contravenţionale totale  în valoare de 1.430.500 lei şi s-au aplicat 946 sancţiuni complementare (opriri de la comercializare, suspendări de activitate), se arată într-un comunicat al RAR.

Per ansamblu, inspectorii au identificat următoarelor încălcări ale legii: introducerea pe piaţă a produselor şi materialelor noi care privesc siguranţa circulaţiei şi protecţia mediului neomologate/necertificate; lipsa declaraţiei de conformitate emisă de producător sau de reprezentanţii acestora; lipsa inscripţionării şi/sau etichetării produselor; lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de RAR; lipsa înregistrărilor şi nemenţinerea dovezilor care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie; nemenținerea condițiilor iniţiale de autorizare.

2.085 acţiuni de control au fost efectuate la operatori economici care comercializează componente auto (plăcuțe, garnituri și lichid frână, ulei de motor, de transmisie și hidraulic). Au fost aplicate, la această categorie, sancţiuni contravenţionale în valoare de 524.800 lei.

175 acţiuni de control au vizat operatori economici care montează sau repară instalaţii GPL. S-au aplicat sancţiuni în valoare de 68500 lei şi s-a dispus suspendarea activităţii pentru 11 societăţi.

175 acţiuni de control au avut ca ţintă operatori economici care montează sau repară instalaţii GPL. S-au aplicat sancţiuni în valoare de 68.500 lei şi s-a dispus suspendarea activităţii pentru 11 societăţi, menţionează comunicatul RAR.

477 acţiuni de control s-au efectuat la operatori economici care efectuează lucrări de reparaţii la sistemul de frânare al vehiculului. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale  în valoare de 325.100 lei şi s-au dispus 58 măsuri complementare.

1.054 de acţiuni de control au avut loc la operatori economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi dezmembrări auto. S-a constatat lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de RAR şi nerespectarea domeniului autorizat în 128 cazuri. S-au aplicat  71 amenzi in valoare de 284.000 lei şi 99 măsuri complementare de oprire sau suspendare a activităţii.