Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Interviul acordat de Regele Mihai revistei Capital în 1994: "Unde merge țara, asta mă doare pe mine"

Autor: | | 1 Comentarii | 1725 Vizualizari

În iunie 1994, Regele Mihai I a acordat un interviu revistei Capital. Este unul dintre rarele interviuri acordate de Majestatea Sa presei din România la acea vreme. În cadrul interviului, Regele Mihai a vorbit despre situația economiei și a explicat de ce capitalismul este soluția pentru România. Fostul suveran se arăta îngrijorat de conducerea politică a țării și atrăgea atenția că schimbarea mentalității românilor, o condiție esențială pentru dezvoltarea societății, este un proces ce va dura mai mult de 20 de ani.

 

Interviul a fost realizat in luna mai 1994, la Versoix, de către Alexandru Lupu. Va prezentam integral interviul acordat de Majestatea Sa.

Mihai I al României vorbeşte, pentru prima oară, despre experienţa sa în economia de piaţă 

Opiniile despre economia românească şi experienţa sa în sistemul capitalist, găzduite în acest interviu, sunt interesante atât pentru republicani, cât şi pentru monarhişti.

Capital: Sire, spuneţi-ne în câteva cuvinte impresia generală pe care o aveţi asupra economiei din ţară.

M.S. Mihai I: În câteva cuvinte e cam greu. Cred că toată lumea a văzut până acum că nu merge treaba. Mi se pare că nu sunt atacate mai deloc sau sunt atacate cu jumătăţi de măsură problemele importante. Pe de altă parte oamenii o duc greu şi, deşi sunt aproape de toate, nu pot să-şi cumpere aproape nimic. Acesta este un semn că economia nu e foarte bună. E adevărat că unii au făcut bani, dar eu mă gândesc foarte mult la omul de rând, cel care este baza ţării, în definitiv. Și el o duce cel mai greu.

Capital: În opinia dumneavoastră, ţara are sau nu specialişti capabili să scoată economia din impas?

M.S. Mihai I: Sunt sigur că trebuie să fie pe undeva oamenii aceştia. Trebuie să fie. Poate că ei nu se văd din cauza sistemului care există acum. Eu cred că dorinţa de a face ceva există, e chiar foarte adâncă. Dorinţa de a moderniza, de a pune întreprinderile pe picioare. Chestiunea este: cum?

Capital: Sire, să trecem la problema ţăranilor, a căror împroprietărire se desfăşoară foarte lent.

M.S. Mihai I: Stagnează. aş spune eu. Mulţi dintre cei care au primit pământ au impresia că li s-a dat pământ. După mine, nu li s-a dat nimic, li s-a restituit ce li s-a furat. Aici e o chestie morală pe care nu ştiu câţi o înţeleg. Dar eu ştiu ce s-a întâmplat când s-a făcut reforma agrară cu bunicul meu, Regele Ferdinand, pe urmă în '46 când eram eu acolo. Atunci da, s-a dat pământ. S-a luat de la marii proprietari care existau pe vremea aceea şi s-a dat. S-au dat şi titluri de proprietate. Proprietatea individuală era garantată, nu ocrotită.

 

Capital: Era garantată, nu ocrotită ca în Constituţia actuală a României. Cum se vede de la Versoix felul în care e condusă economia?

M.S. Mihai I: Eu am impresia că mulţi specialişti au fost daţi de-o parte, iar cei care conduc o fac, să spunem, cam după ce se ştia înainte. Totuşi, într-o anumită măsură, nu pot fi criticaţi prea mult. Conducătorii de acum sunt educaţi într-un anumit fel, or, e foarte greu să-şi schimbe mentalitatea.

Capital: Câţi ani credeţi că sunt necesari pentru a se schimba această mentalitate?

M.S. Mihai I: Dacă se continuă aşa cum e acum, nu ajung douăzeci de ani, cum spunea Brucan. O să dureze şi mai mult de douăzeci de ani. Dacă se face o schimbare radicală, lucrurile o să meargă mult mai repede. Dar este important ca şi omul simplu să înţeleagă, să simtă că, într-adevăr, se face ceva pentru el. Iar asta porneşte de la lucruri simple ca locuinţa lui, pământul lui.

Capital: Să vorbim puţin despre certificatele de proprietate. Aceste hârtii de valoare se vor preschimba în acţiuni la întreprinderi cu capital de stat. Ce părere aveţi despre rolul certificatelor în schimbarea mentalităţii românilor?

M.S. Mihai I: Principiul se poate accepta. Dar după toţi anii aceştia, oamenii care au primit certificatele înţeleg ei exact ce se întâmplă, înţeleg oare mecanismul ăsta de apreciere a valorii, de negociere a lor? Eu mă îndoiesc. Eu ştiu ce s-a întâmplat în Germania la fabrica Volkswagen. A fost condusă de o mână de oameni de fier şi au reuşit ce-au reuşit. După un timp, lucrătorii au început să fie interesaţi în ceea ce priveşte firma şi li s-au dat acţiuni. Marea diferenţă faţă de România este că acei muncitori au trăit într-un stat capitalist şi înţelegeau perfect ce se întâmplă, care era mecanismul acţiunilor. Acolo exista şi o brusă de valori.

Capital: La noi există numai burse de mărfuri. Încă nu s-a înfiinţat o brusă de valori la care să fie ”preţuite” acţiunile sau certificatele.

 

M.S. Mihai I: La noi este nevoie de multe lucruri, iar investiţiile străine reprezintă prea puţin, mult prea puţin faţă de ce e nevoie.

Capital: De ce credeţi că investitorii străini nu dau buzna în România?

M.S. Mihai I: Este din cauza situaţiei politice generale.

Capital: Dumneavoastră personal, dacă aţi fi om de afaceri, aţi avea încredere să investiţi în România?

M.S. Mihai I: Acum, nu. Din păcate, nu. Cu toate că mulţi îşi dau seama de posibilităţile României. Suntem o ţară extrem de bogată, dar bogăţiile sunt nefructificate până acum. Cum spuneam înainte, sunt multe lucruri de făcut. Să luam un exemplu. Avem locuri aşa de frumoase în ţară. Dar pentru asta e nevoie de hoteluri bune, de şosele bune şi de personal foarte priceput, aşa ca în Elveţia, unde lucrează unii dintre marii specialişti ai lumii în turism. Ei ar putea să ne ajute.

Capital: Cum credeţi că i-am putea atrage să vină în România?

M.S. Mihai I: Aici este o mare problemă. Cu sistemul care este astăzi la putere, nu cred că va fi uşor.

Capital: De ce credeţi în sistemul economic din ţările occidentale?

M.S. Mihai I: De atâţia ani s-a văzut că sistemul capitalist(fără a merge la extreme, că şi acolo sunt buclucuri) este un sistem economic foarte puternic. Concurenţa stimulează individul. Economia dirijată nu stimulează pe nimeni. Mi-aduc aminte cum era înainte la noi. Una dintre puţinele întreprinderi de stat erau căile ferate. CFR-ul mergea absolut perfect, ca un ceas, dar cu toate astea nu avea profit. În timp ce celelalte întreprinderi prosperau.

Capital: Povestiţi-ne din experienţa dvs. în economia de piaţă.

M.S. Mihai I: Am avut o mică, să-i spunem, companie electronică la Geneva. Aveam doi asociaţi elveţieni. Făceam electronică industrială şi vânzări de avioane de ocazie. Eu fusesem doi ani pilot de încercare la compania aviatică LEAR.

 

Capital: Deci aţi fost un om de afaceri?

M.S. Mihai I: da. A durat din '59, vreo şapte-opt ani. Concurenţa a devenit aşa de mare, că din punct de vedere financiar nu se putea continua, aşa că am încetat.

Capital: Aţi dat faliment?

M.S. Mihai I: Nu, n-am dat faliment. am oprit activitatea.

Capital: A fost singura încercare de a avea propria afacere?

M.S. Mihai I: Din punctul ăsta de vedere, da. După aceea, trebuia să găsim ceva ca să putem trăi. Cu ajutorul Regelui Paul al Greciei am cunoscut nişte greci cu bani şi am făcut cursuri de agent de bursă. Am luat examenele de broker la bursa din New York. Cu alte cuvinte, eu eram înscris într-o companie de brokeri şi aveam contacte cu clienţi potenţiali. Dacă investiţiile lor, intermediate de mine, se realizau, primeam un comision.

Capital: Cât aţi lucrat cu această companie?

M.S. Mihai I: Din '64, de când mi-am luat examenele... vreo zece ani.

Capital: Să discutăm situaţia financiară pe care o aveţi în prezent.

M.S. Mihai I: Pe scurt, pot să spun că-i proastă. În special în ultimii patru ani, am început să am o activitate pentru care mi-a trebuit o secretară, computere, faxuri, maşini de scris şi toate economiile pe care le-am avut a trebuit să le cheltuim. Or, asta nu durează la infinit. Iar venituri aproape că nu mai sunt.

Capital: La cât ar putea fi evaluată proprietatea dvs. de aici, de la Versoix(o casă spaţioasă, cu o curte mare şi piscină - n.r.)?

M.S. Mihai I: Dar nu este proprietatea mea, e închiriată. Aparţine unei societăţi imobiliare. Încercăm ca chiria de până acum să meargă spre o cumpărare eventuală, dar încă nu ştim.

 

Capital: Aţi lăsat în ţară o avere însemnată, cel puţin în ceea ce priveşte reşedinţele, terenurile, proprietăţile imobiliare.

M.S. Mihai I: Și aici e o chestie. Pământ, eu n-am avut.

Capital: De ce spuneţi că nu aţi avut pământ?

M.S. Mihai I: Proprietatea de la Sinaia este moştenită de la Carol I. Dar acolo este munte, asta nu se cheamă pământ. Proprietatea de la Săvârşin(lângă Arad, n.r.) am cumpărat-o în timpul războiului ca să am un picior în Transilvania. Pe lângă că era un loc frumos. Și-acolo pământ nu era. Era pădure, lăstăriş. Aşa că pământ prorpiu-zis...

Capital: Înţeleg că vă referiţi la pământul arabil atunci când spuneţi ”pământ”. Revenind la proprietăţile dvs. Vă consideraţi îndreptăţit, când va veni momentul, să le cereţi înapoi?

M.S. Mihai I: În principiu, da, dar nu sutn eu cel care să încep primul cu asta. Sunt alţii care trebuie să o ia înaintea mea. Și sunt mulţi. Oamenii trebuie să-şi recapete ce li s-a furat: pământ, terenuri, case. Intru şi eu printre ei, bineînţeles, dar nu să fiu primul. Și eu le vreau înapoi, că sunt ale mele, dar încetul cu încetul.

Capital: Unii au spus despre dumneavoastră că, după abdicare, aţi plecat în exil cu un tren plin de bogăţii.

M.S. Mihai I: Astea sunt prostii. Iar cei care susţin aceste lucruri se contrazic. O dată spun că am plecat cu un tren plin de aur, iar altă dată spun că dacă mă întorc în ţară vin să-mi recapăt bogăţiile. Păi, ori le-am luat când am plecat, ori nu le-am luat? Nu. Nimic adevărat.

Capital: Cum arată o zi obişnuită din viaţa dumneavoastră, la Versoix?

 

M.S. Mihai I: În ultimii patru ani, viaţa aici este foarte agitată, din cauza celor ce se întâmplă la noi. Am multe de făcut, lume de văzut, vin o grămadă de oameni pe aici, corespondenţă foarte multă. Se întâmplă ca anumite zile să fie mai calme şi atunci mai putem şi noi să rezolvăm câteva lucruri personale. Dar, în general, suntem destul de ocupaţi. Pe urmă, sunt deplasările. Ne invită românii de prin diferite locuri. am fost acum la Paris, la invitaţia televiziunii TV 5.

Capital: O ultimă întrebare, Sire. Ce simţiţi în relaţia cu autorităţile de la Bucureşti, cu preşedintele Iliescu?

M.S. Mihai I: eu nu mă uit atâta la persoanele respective, cât unde merge ţara, asta mă doare pe mine. Dacă ar face ceva care, într-adevăr, ar scoate ţara din ce-a fost...i-oi pune şi cruce, poate, nu ştiu. Dar nu se vede asta, aici e problema.

Capital: Deci, dacă ţara ar merge spre bine şi oamenii ar prospera sub actuala conducere...

M.S. Mihai I: eu cu republica nu prea mă înţeleg bine, pentru că tradiţia noastră românească este monarhia, fie că au fost principate sau regate. Dar dacă republica ar putea să facă ce trebuie pentru ţară, e cu atât mai bine. Dacă treburile ar merge bine, aş fi primul mulţumit de asta. Țara merge în capul lucrurilor, nu sistemele sau oamenii.

 

Regele Mihai I a murit la domiciliul său din Elveţia, a anunţat Casa Regală. Decesul a intervenit marţi, 5 decembrie 2017, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniţi la 25 octombrie.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.