El a săvârșit minunea de a procura imperiului încercuit materiile prime care erau necesare pentru ca soldații să poată continua luptele.

Arestat către sfârșitul anului 1916, pentru beneficii ilicite, e pus în libertate nouă luni mai târziu pentru că era indispensabil.

Alcătuiește un minister independent, în sânul Ministerului de Război: Cezarul furniturilor de război.

După 1918 trece în Germania. Bancher, apoi antreprenor, cumpără de la stat terenuri vaste în inima Berlinului și construiește acolo imobile comerciale. Iată-l putred de bogat.

Dar, sprijinindu-i pe social-democrați, are nenorocul să ajungă Hitler la putere. Ruină și urmăriri penale.

Convocat la judecătorul de instrucție, își îmbracă uniforma de căpitan de husari și etalează pe piept toate decorațiile pe care le-a primit în timpul războiului. Judecătorul lipește pintenii în fața lui.

Dar terenul devenise primejdios și Hugo Lustig hotărăște să plece și să-și refacă viața și averea în China, unde avea un bun prieten, pe generalul german von Seckt, însărcinat de mareșalul Tchang Kai Tchek (foto) cu reorganizarea armatelor chineze..

Când debarcă în Shanghai, are în buzunar doar atâți bani cât să-și plătească taxiul, cu care se duce să-l vadă pe von Seckt.

  • Generalul von Seckt nu vă poate primi, i se spune. Ieri a fost lovit de apoplexie…

Unica lui nădejde se spulberă…

A doua zi Lustig se întoarce. Insistă ca muribundul să-l primească o clipă și obține din partea acestuia o recomandare către ministrul de finanțe chinez. Scrisoarea asta era toată averea sa, tot norocul său…

Patru ani mai târziu era regele industriilor de război din Extremul Orient.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric