“Flash sales” este un model de business în comerțul electronic mondial prin care un magazin online vinde produse cu reduceri importante în campanii de scurtă durată. Conceptul s-a dezvoltat în România odată cu apariția site-urilor ce comercializează produse de tip fashion (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii) și decorațiuni pentru casă, exclusiv prin campanii de reducere

„În sfârșit, putem oferi iubitorilor de carte din România cele mai râvnite titluri la prețuri cu până la 75% mai mici decât în mod obișnuit. Creșterea dinamică a vânzărilor de tip flash ne demonstrează că interesul este ridicat, atât pentru retailerii online, cât și pentru cumpărători. Prin campaniile HAPPY DAYS pe care le vom organiza pentru diverse categorii de produse din oferta elefant.ro dorim să demontăm mitul vânzărilor de tip flash: conceptul se poate aplica în mod eficient și inovator și în alte domenii, precum cel al cărților”, menționează Ana-Rita Da’Ros, Director of eCommerce la elefant.ro.

Potrivit estimărilor elefant.ro, piața de flash sales din România a ajuns în 2012 la aproximativ 55 milioane euro.

La nivel internațional, pe fondul creșterii generale a comerțului electronic dar și a dorinței cumpărătorilor de a achiziționa produse bune la prețuri cât mai convenabile, anul trecut domeniul vânzărilor de tip flash s-a dublat ajungând la peste 200 milioane de dolari în Statele Unite.

În România, primele afaceri online urmând acest model de business au apărut în perioada 2009-2010, fiind inițial cluburi exclusiviste pentru cumpărături de produse de tip fashion, cu acces controlat, precum Fashion Days.

Cea mai mare librărie online de pe piaţa din România. elefant.ro oferă clienților săi peste 65.000 de produse (cărți, eBooks, jucării, filme, muzică, eReadere și tablete). Fondat în 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest (vehicul investitional al Fribourg Investment), elefant.ro se bucură de zeci de mii de vizitatori zilnic.

În 2012, elefant.ro a înregistrat o încasări de 3,6 milioane euro, firma estimând pentru anul curent o dublare a afacerilor.