Gradul de recuperare al debitelor ar putea să scadă anul acesta la 35% din valoarea debitelor gestionate de companiile recuperatoare, de la 50 – 55%, procentul debitelor recuperate anul trecut pe cale amiabilă de la firmele rău-platnice. În cazul persoanele fizice, în luna decembrie 2008 a fost ănregsitrată o scădere de 25% a debitelor colectate.

Anul trecut, cele opt companii membre ale Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), care cumulează circa 80-85% din piaţa colectării de creanţe, au gestionat debite în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, valoarea sumei colectate fiind de 1,1 milioane de lei. „Aparent, industria ar trebui să explodeze anul acesta, dar, deşi va creşte volumul debitelor gestionate, nu va creşte volumul colectat deoarece vom avea de-a face cu clienţi tot mai dificili, care nu vor avea cu ce să plătească, pe fondul lipsei de lichidităţi”, a declarat Cristian Ionescu, director general la Coface România, una dintre companiile fondatoare ale Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.

În ceea ce priveşte tendinţele pieţei de colectare în 2009, Cristian Ionescu a declarat că se aşteaptă la o înjumătăţire a ritmului de creştere faţă de anul trecut, la 15-20%. El a mai spus că în 2009 accentul se va pune pe menţinerea societăţilor debitoare la un nivel sustenabil, pe recuperarea de creanţe, pentru a nu ajunge în stadiul de insolvabilitate sau faliment., caz în care nu se mai recuperează decât 7% din debit.