Recuperarea economică planificată de guvernul federal australian, plecând de la gazele naturale, s-ar putea dovedi a fi un miraj, potrivit experților în energie, care pun la îndoială argumentul economic al investițiilor în infrastructura gazelor, atunci când combustibilii fosili sunt înlocuiți rapid cu surse de energie regenerabile.

Premierul Scott Morrison a emis, de asemenea, un avertisment companiilor de electricitate.

”Un decalaj de fiabilitate”

”Pentru a asigura o energie fiabilă și accesibilă, avem nevoie de piață pentru a livra 1000 de megawatti de capacitate nouă dispecerizabilă”, a spus el. ”Dacă nu, guvernul meu va intensifica și vom umple golul”, a adăugat.

Iar compania guvernamentală Snowy Hydro va construi un generator de gaz în Valea Hunter, în cazul în care sectorul electricității nu va reuși să facă față deficienței de energie lăsată de închiderea programată a centralei electrice pe bază de cărbune de la Liddell din New South Wales, a mai spus Morrison.

Centrala electrică pe bază de cărbune din Liddell va fi oprită în 2023. Cu toate acestea, operatorul pieței energiei a dezvăluit că mai multe proiecte planificate în stat ar depăși deficitul intermediar de fiabilitate.

”Să fie clar”, a declarat ministrul pentru energie și reducerea emisiilor, Angus Taylor, ”operatorul de piață a spus că există un decalaj de fiabilitate mult mai mare decât atunci când ieșiți câțiva ani în plus.

Dar ne concentrăm și pe accesibilitate, nu doar pe fiabilitate.  Pierdem până la 1.600 de megawatti de capacitate când Liddell se închide”.

”Un activ blocat la un moment dat în viitor”

”Dorința ca prețurile la gaz să fie într-o zi la fel de ieftine ca pe vremuri, este aproape sigur condamnată”, este însă de părere Tony Wood, director energetic la Institutul Grattan.

”Construind o infrastructură pe termen lung a gazelor, va fi aproape sigur că va fi un activ blocat la un moment dat în viitor. O recuperare condusă de gaz se va dovedi probabil un miraj, ca să fiu sincer. Un curs de acțiune nesăbuit și periculos”, susține Wood.

Iar Jillian Broadbent, fost președinte al Clean Energy Finance Corporation, a descris intervenția planificată a Guvernului drept ”nesăbuită” și ”o decizie periculoasă”.

Broadbent a spus că și ea este îngrijorată de faptul că infrastructura de gaze, cum ar fi conductele și hub-urile de gaz, ar putea deveni active blocate.

Asociația Australiană de Producție și Explorare a Petrolului (APPEA), care reprezintă producătorii de petrol și gaze din Australia, a declarat că membrii săi sunt bine poziționați pentru a stimula redresarea economică.

”În ultimul deceniu, industria noastră a investit 350 de miliarde de dolari în Australia în proiecte atât pentru aprovizionare internă, cât și pentru export către partenerii noștri comerciali din Asia”, a spus ea.

”Un mod foarte scump de a genera electricitate”

”Susținerea unei recuperări pe bază de gaze nu înseamnă că suntem în căutarea unui sprijin financiar direct din partea guvernului sau că solicităm ca alte surse de energie să fie excluse din amestec”.

În cele din urmă, statele și teritoriile ar putea submina planul guvernului federal pentru gaze cu propriile lor planuri de energie regenerabilă.

Ministrul NSW al Energiei și Mediului, Matt Kean, a descris gazul ca ”un mod foarte scump de a genera electricitate”.

”Mă axez pe asigurarea accesului familiilor și afacerilor din acest stat la cele mai ieftine forme de energie fiabilă”, a spus Kean.

”Adoptăm o abordare neutră din punct de vedere tehnologic și, făcând acest lucru, știm că cele mai ieftine forme de energie fiabilă sunt eoliene, solare, hidraulice pompate și baterii.”
De unde vine electricitatea noastră de acum și mâine

Piața Națională a Energiei generează aproape 200 de terawați-oră (TWh) de energie în fiecare an pentru a alimenta gospodăriile și întreprinderile.