Cu alte cuvinte, investitorii în bonduri germane au acceptat chiar să plătească ei pentru a-şi ţine banii în bonduri germane, în condiţiile în care pentru majoritatea ţărilor din zona euro investitorii percep dobânzi tot mai mari şi creditează cu sume tot mai mici.

Licitaţia de ieri cu titluri de trezorerie pe 6 luni emise de Ministerul Finanţelor din Germania s-a încheiat cu adjudecarea a 3,9 miliarde euro, pentru care randamentul mediu s-a negociat la -0,01%. Este pentru prima oară când s-au vândut astfel de titluri guvernamentale la un randament negativ, a declarat Joerg Mueller, un purtător de cuvânt al Agenţiei Federale de Finanţe. Pe 3 ianuarie, Olanda a vândut obligaţiuni la un randament zero.

“Pentru plătitorul german de taxe aceasta este în mod clar o veste bună. Există investitori din afară care sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte randamentele pentru banii lor. Asta explică de ce ei donează Germaniei o parte din banii lor, pentru a fi siguri că îşi vor primi înapoi. Asta explică cât de nervoase sunt pieţele per ansamblu”, a spus David Schnautz, strateg pe instrumente cu venit fix din cadrul Commerzbank.

Licitaţia a atras o ofertă de aproape două ori mai mare decât suma alocată. Circa 25 din grupul celor 39 de membri dealeri primari au participat la licitaţia de azi, a spus Agenţia Federală de Finanţe, iar raportul dintre cerere şi ofertă a fost de 1,8.