Pentru licitaţia de ieri era stabilit un nivel indicativ de 300 milioane lei, iar băncile şi clienţii lor au pus la bătaie o sumă de 4 ori mai mari, respectiv 1,2 miliarde lei.
MFP s-a oprit însă în a atrage exact suma anunţată, 300 milioane lei, astfel că randamentul mediu al licitaţiei a fost de 4,90%, cel mai mic din toate timpurile.
Scadenţa bondurilor vândute luni este în ianuarie 2016. La precedenta licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, care a avut loc în urmă cu mai bine de o lună, se negociase un randament de 5,49%.
Astfel, se constată o reducere semnificativă a costului de împrumut de la o lună la alta, până la minime istorice.
Se pare că investitorii străini au manifestat interes pentru licitaţia de azi, iar acest lucru s-a resimţit în piaţa valutară, unde leul şi-a extins aprecierea până spre 4,353/euro (ora 18:00), lucru ce era semnalat încă de dimineaţă de economiştii ING.
Este posibil ca menţinerea interesului pentru activele româneşti să se transmită în continuare în piaţa valutară în sensul aprecierii leului, astfel încât cursul să atingă pragul psihologic de 4,35 lei.
Oricum, ieri, leul a înregistrat cea mai bună performanţă din regiune, câştigând 0,27% în faţa euro, în vreme ce forintul maghiar şi zlotul polonez se depreciau cu 0,2% (în jurul orei 18:00).